IEA: Καμπανάκι για έλλειμμα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου το 2019

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 11:55
UPD:11:59
REUTERS/STAFF

Ισχυρή ζήτηση πετρελαίου βλέπει για το 2019 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ενώ προειδοποιεί για σοβαρές πιέσεις στην προσφορά εξαιτίας των προβλημάτων της Βενεζουέλας και του Ιράν. Το καμπανάκι έρχεται λίγες ημέρες πριν από την κρίσημη Σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, στην οποία όλοι περιμένουν ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την αύξηση της προσφοράς, ώστε να αποφευχθούν εκρηκτικές ανατιμήσεις. 

Η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι το Ιράν και η Βενεζουέλα θα χάσουν περί το 30% της παραγωγής τους την επόμενη χρονιά, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων και της βαθύτατης οικονομικής κρίσης αντίστοιχα. Αν και η αμερικανική παραγωγή συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα, δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες του Αραβικού Κόλπου θα πρέπει να καλύψουν το κενό. 

Oι ειδικοί της Υπηρεσίας υπολογίζουν ότι την επόμενη χρονιά η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υπερβαίνοντας έτσι τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο ΟΠΕΚ δέχεται έντονες πολιτικές πιέσεις για παρέμβαση, καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι θεωρείται απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε διστάσει να κατηγορήσει ευθέως τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τη Ρωσία για «τεχνητή αύξηση» των τιμών του πετρελαίου, αποφεύγοντας να αναγνωρίσει βεβαίως ότι το ράλι των τιμών ανέβασε ταχύτητα όταν αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Σήμερα η τιμή του πετρελάιου καταγράφει ελαφρά πτώση. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 0,45% στα 75,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) σημειώνει πτώση 0,2% στα 66,18 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα