Μέρκελ: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ για το ισοζύγιο ΗΠΑ-Γερμανίας

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 08:24
UPD:08:30
REUTERS/YVES HERMAN

Η τεράστια ανισορροπία στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, ισχυρισμό που επικαλείται κάθε τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν υφίσταται, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Οικονομικού Συμβουλίου, η Μέρκελ τόνισε πως ο Τραμπ όταν εξακοντίζει αυτή την κατηγορία αναφέρεται μόνο στα αγαθά και όχι στις υπηρεσίες.

Αν συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες στους υπολογισμούς, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν στην πραγματικότητα μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, συνέχισε η Μέρκελ, αναφερόμενη σε επισήμανση Γερμανών οικονομολόγων.

 Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως οι άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες που έχουν την αντίστροφη κατεύθυνση.

Αναφερόμενη στη διένεξη που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά, όταν ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του προς το τελικό ανακοινωθέν, η Μέρκελ έκρινε ότι «προκληθήκαμε» και πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απάντηση ενωμένη.

Ο Τραμπ κατόπιν εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του οικοδεσπότη της συνόδου, του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία πως δεν συνεισφέρει όσα της αναλογούν στο NATO ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με «άδικη» μεταχείριση από εταίρους τους που τις «κατακλέβουν», κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, στο πεδίο του εμπορίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα