Στο 24.600% ο ετήσιος πληθωρισμός της Βενεζουέλας

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 19:35
UPD:19:44
REUTERS/IVAN ALVARADO

Στο εντυπωσιακό 24.600% εκτινάχθηκε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, σε μία ακόμη ένδειξη των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα της λατινικής Αμερικής.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από τη Στατιστική Αρχή της χώρας, η οποία όμως πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Βέβαια, οι παραπάνω επιδόσεις ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εκτιμήσεις των ξένων εμπειρογνώμων.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για τα δεδομένα, δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημοσίευση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για τον υπερπληθωρισμό στους αυστηρούς νομισματικούς ελέγχους, οι οποίοι επιβλήθηκαν πριν από 15 χρόνια από τον ιστορικό πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ.

Το μπολιβάρ, μόνο κατά το τελευταίο έτος, έχει απωλέσει το 98% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός ενός εργαζομένου να ισούται με μόλις μερικά δολάρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαδούρο, ο οποίος επανεξελέγη στις 20 Μαΐου, αποδίδει τον υπερπληθωρισμό σε έναν διεθνή οικονομικό πόλεμο, ο οποίος διευθύνεται από την Ουάσιγκτον.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα