Fitch: Επικίνδυνη η ένταση του ανταγωνισμού στις τράπεζες

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 08:58

ΤΟ ΡΟΛΟ του κεντρικού τραπεζίτη στην Ελλάδα διεκδικεί ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, δημοσιοποιώντας χθες το περιεχόμενο ειδικής έκθεσης που συνέταξε για την πορεία της εν Ελλάδι πιστωτικής επέκτασης.

Σύμφωνα λοιπόν με το διεθνή οίκο, η πορεία της καταναλωτικής πίστης στην Ελλάδα οδηγεί τις τράπεζες στην ανάληψη ολοένα και μεγαλύτερων πιστωτικών κινδύνων. Αν και αναγνωρίζεται ότι, η συγκεκριμένη κατηγορία χορηγήσεων αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική πηγή εσόδων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, «θα μπορούσε - αν δε διαχειριστεί σωστά - να αυξήσει το κόστος χορηγήσεων σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα υποβαθμίζονταν», ασκώντας πτωτικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών.

Ο οίκος Fitch Ratings ανησυχεί περισσότερο για την κατηγορία των καταναλωτικών χορηγήσεων δίχως εμπράγματες εξασφαλίσεις, η οποία λόγω του ανταγωνισμού που εμφανίζει, συμπιέζει τα επιτοκιακά περιθώρια, γεγονός που σε συνθήκες ηπιότερης ανάπτυξης θα επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ευτυχώς που, τα επιτοκιακά περιθώρια κρίνονται ακόμα επαρκή για την κάλυψη των κινδύνων που σχετίζονται με τα καταναλωτικά δάνεια.

Η διαχείριση κινδύνων

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται να υστερεί σε συστήματα διαχείρισης κινδύνων και ορθής τιμολόγησης των προϊόντων που παράγει, σε σύγκριση με το αντίστοιχο επίπεδο σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες καταφέρνουν να περάσουν τελικά τις εξετάσεις του διεθνούς οίκου, καθώς υλοποιούν «σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση των συστημάτων και του ελέγχου».

Επιπλέον, σε έρευνα που αυτός διεξήγαγε την ¶νοιξη 2006 διεπίστωσε ότι, οι τράπεζες στην Ελλάδα είτε έχουν, είτε πρόκειται να καταστήσουν αυστηρότερα τα χρηματοδοτικά τους κριτήρια στους επόμενους 12 μήνες. Η «λευκή λίστα» του Τειρεσία εμφανίζεται να συμβάλλει στη βελτίωση της πληροφόρησης για τις επισφάλειες των τραπεζικών πελατών λιανικής, αν και η κατάσταση ενδέχεται να εμφανίζεται εξωραϊσμένη, με δεδομένο ότι, το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων της συγκεντρώθηκε σε ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης στις καταναλωτικές χορηγήσεις, όμως «οι προοπτικές για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια είναι καλές». Με τη βεβαιότητα της σύγκλισης όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το μέσο όρο της, ο Fitch Ratings εκτιμά ότι σταδιακά τα καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα θα αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ από 12%, στο μέσο όρο 16%.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα φέρονται να ελέγχουν ένα μερίδιο 77% της αγοράς καταναλωτικών χορηγήσεων στο τέλος του παρελθόντος έτους. Την ισχυρότερη τράπεζα στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, EFG Eurobank-Ergasias, φέρονται να πλησιάζουν οι ανταγωνίστριες τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑΚΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα