Έντονη νευρικότητα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 13:19
UPD:13:22
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και στις κεντρικές τράπεζες, που ετοιμάζονται για κρίσιμες αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα. Αν και αρχικά τα θετικά μηνύματα για την ιστορική  συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, λειτούργησαν ως τονωτική ένεση στο ηθικό των επενδυτών, οδηγώντας σε άνοδο τους δείκτες, τα κέρδη πολύ γρήγορα χάθηκαν. Τα ταμπλό δείχνουν τώρα κόκκινο. 

Στις 13:10 ώρα Ελλάδος τόσο ο FTSE 100 στο Λονδίνο όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφουν πτώση 0,3%, ενώ νωρίτερα είχαν ενισχυθεί έως και 0,5%. Οριακές είναι οι απώλειες για τον DAX στη Φραγκφούρτη, που νωρίτερα ενισχυόταν έως και 0,8%, όπως και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 Europe. Η αδυναμία των μετοχών να διατηρήσουν τα κέρδη τους αποδίδεται εν μέρει στην ασάφεια, που χαρακτηρίζει το κοινό κείμενο, που υπέγραψαν Τραμπ και Κιμ. Οι ενθουσιώδεις δηλώσεις των ίδιων για το καλό κλίμα της συνάντησης δεν είναι αρκετές για τις αγορές. 

Τις ισχυρότερες πιέσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη δέχονται οι κλάδοι τραπεζών και μεταλλευτικών βιομηχανιών. Στον αντίποδα το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει ο κλάδος λιανεμπορίου. 

Κόντρα στο ρεύμα στέκεται πάντως ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος παραμένει σταθερά σε θετικό έδαφος, με κέρδη περίπου 0,5%. Οι επενδυτές στην ιταλική αγορά εστιάζουν περισσότερο την προσοχή τους στις εσωτερικές εξελίξεις, οι οποίες και φαίνεται να είναι καθησυχαστικές. Ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένος για δραστικές αλλαγές στο μίγμα της πολιτικής ή αιφνιδιαστικές κινήσεις, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το σενάριο εξόδου από το ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση στο τραπέζι. 

 naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα