«Κέντρο Νίξον» - Ο ρόλος της Ελλάδος στην ενεργειακή ασφάλεια

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 11:44

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στη μεταφορά ενεργειακών πηγών από την Κασπία στις αγορές της Δύσης. Αυτό τόνισαν ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επί Προεδρίας Ρέιγκαν, Ρόμπερτ Μακφάρλαντ, και ο διευθυντής του περιοδικού National Interest, Νίκολας Γκβόσντεφ, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που διοργάνωσε το περιοδικό διεθνών σχέσεων National Interest στο «Κέντρο Νίξον» και επικεντρώθηκε στο πλέγμα ασφάλειας και ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Στο γεύμα μίλησε και ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Αλ. Μαλλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, τις ελληνικές επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων στα Βαλκάνια, τον στρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά καυσίμων παγκοσμίως, την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, καθώς και στη σημασία της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα της Ν.Α. Ευρώπης που υπεγράφη στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο και μπορεί να απορροφήσει ενεργειακές επενδύσεις $25 δις. δολ. στην επόμενη 15ετία.

Τον ομιλητή παρουσίασαν οι κκ. Μακφάρλαντ και Γκβόσντεφ, σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις θα κυριαρχήσουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ομάδας G-8 στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια θα εμπεδωθεί με την ένταξη όλων των Βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε λεπτομερώς στους υπό κατασκευή αγωγούς φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας και πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που -όπως είπε- αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο στη Ν.Α. Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

Σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, ο έλληνας πρέσβης περιέγραψε την ελληνική στρατηγική υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια υπό τους όρους που θέτει η Ε.Ε., και τις ελληνικές θέσεις για την εξεύρεση τελικής λύσης στο Κόσοβο που θα συμβάλει στην σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Το ακροατήριο αποτελείτο από συνεργάτες διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων της Ουάσινγκτον και δημοσιογράφους.

ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα