Πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης -μετά το 2020- συνολικού προϋπολογισμού 1,26 δισ. ευρώ, κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το νέο πρόγραμμα θα δώσει σε τουλάχιστον 350.000 νεαρούς Ευρωπαίους τη δυνατότητα να στηρίξουν διάφορες κοινότητες, οι οποίες έχουν ανάγκη, μέσω δραστηριοτήτων εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης και εργασίας.
Η πρόταση που εγκρίθηκε σήμερα, σηματοδοτεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, την εδραίωση του Ευρωπαϊκού Σώματος για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο.
Ο Eπίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι «η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των νέων να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης».
Από την πλευρά του, ο Eπίτροπος Εκπαίδευσης, Τίμπορ Νάβρατσιτς, διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να εξελιχθεί σε μια μεγάλη κοινότητα ατόμων και οργανώσεων, έτοιμη να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, βοηθώντας στην οικοδόμηση ανθεκτικών και συνεκτικών κοινωνιών».
Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με την Ε.Ε., βασίζεται στα επιτεύγματα του Σώματος κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του και δημιουργεί ένα ενιαίο σημείο εισόδου για τους νέους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
- Δραστηριότητες εθελοντισμού προς στήριξη των δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εκτός της ΕΕ: η ενσωμάτωση στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αυτού του καθιερωμένου μηχανισμού της ΕΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, που μέχρι στιγμής λειτουργούσε υπό την ονομασία EU Aid Volunteers (εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ), θα δημιουργήσει ευκαιρίες εθελοντισμού και εκτός της ΕΕ και θα συμπληρώσει τις ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα το Σώμα Αλληλεγγύης για συμμετοχή σε ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες εθελοντισμού, σε κατάρτιση ή σε εργασία σε έναν τομέα αλληλεγγύης, στην Ευρώπη ή εκτός αυτής.
- Στοχευμένα μέτρα: σε αυτά συγκαταλέγονται η πρόσθετη χρηματοδότηση ή πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες μικρότερης διάρκειας ή εντός της χώρας του ενδιαφερομένου ώστε, για παράδειγμα, να διευκολυνθεί η συμμετοχή μειονεκτούντων νέων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
naftemporiki.gr