Του Κώστα Ιωαννίδη
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα καταστήσει αυστηρότερη την νομισματική της πολιτική και θα υιοθετήσει πιο δυνατή ρητορική, καθώς η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίζει την ισχυρή οικονομική της δραστηριότητα.
Αναμένουμε από την ΕΚΤ να συζητήσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και να αποφύγει την ανάμειξη στην πολιτική της Ιταλίας.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό ανακοίνωσαν τα αντίποινα τους για τους δασμούς των ΗΠΑ στο χάλυβα. Η πιθανότητα ενός φόρου για δραστηριότητες IP ύψους 50 δισ. ευρώ στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να κλιμακώσει τα πράγματα περαιτέρω.
Οι κεντρικές τράπεζες στην Ινδία και στην Τουρκία κατέστησαν αυστηρότερες τις πολιτικές τους καθώς η Fed συσφίγγει τα πλαίσια της ρευστότητας και η προοπτική εκτεταμένου προστατευτισμού εντείνει την πίεση σε οικονομίες των αναδυόμενων χωρών». Παρατηρεί η Barclays στην έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία με τίτλο «Μια ιστορία περί δύο Κεντρικών Τραπεζών». Υπογραμμίζοντας πως είναι οι μέρες που η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ετοιμάζεται να ακούσει τους ειδικούς των ειδικών με δυνατότητα εφαρμογής των απόψεών τους.
Την ίδια περίοδο το ΧΑ είναι ζαλισμένο από τα μεθεόρτια του σοκ από την ΦΦΓΚΡΠ, που αντικαθίσταται, μετά τον μηδενισμό της τιμής της, από την ΦΡΛΚ στον 25άρη. Αναζητά «φως» από την κατεύθυνση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων αναφοράς. Η αγορά μας πλήρωσε τους «δασμούς» που επέβαλλε στις αγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης, η Ιταλική περίπτωση, που εκλήφθηκε από την επενδυτική κοινότητα, ως πηγή παραγωγής αστάθειας στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Εκείνο που σφράγισε την τάση της βδομάδας στο ΧΑ, ήταν ένα μήνυμα από τον κεντρικό οικονομολόγο της ΕΚΤ. Δηλώσεις του έκαναν τους αναλυτές να θεωρήσουν πως ήταν ώρα να βάλουν στα μοντέλα τους ενισχυμένη πιθανότητα νομισματικής σύσφιξης και στην ευρωζώνη. Επικράτησαν δηλαδή προσδοκίες, που ενίσχυσαν τις αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια, πως οι αρμόδιοι της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν να εξαλείφουν τα μέτρα χαλάρωσης. Του ελληνικού αναφοράς από το 4,46% τη Δευτέρα, την Παρασκευή αφού χτύπησε ως το 4,86%, δηλαδή διογκώθηκε 40 μονάδες βάσης, κατέληξε στο 4,71%.
Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν την εικόνα του ισολογισμού τους, όπου φάνηκε η δυσκολία αύξησης των εσόδων τους από τις κλασικές τραπεζικές δραστηριότητες. Έτσι, από ραχοκοκαλιά της πρόσφατης ανόδου από τα χαμηλά έτους, έγιναν οδηγός σε μια διόρθωση με διάρκεια τριών πτωτικών συνεδριάσεων στη σειρά. Ωστόσο σε αυτό το ξεπούλημα θέσεων, εκτός από τις τράπεζες, στο επίκεντρο βρέθηκαν ΒΙΟ, ΔΕΗ με εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από -5% αλλά και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΣΑΡ και ΟΤΕ με πτώση από -3% και πάνω.
Η αγορά ωστόσο είχε και μια λαμπρή όψη. Την σχημάτισε μια ομάδα από τις μετοχές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς (blue chip) με θετικές επιδόσεις στο πενθήμερο της αυξημένης μεταβλητότητας. Εκτιμούμε πως μερικές από αυτές, θα σχηματίσουν τον σκληρό πυρήνα του αντιτραπεζικού μπλοκ. Ήτοι των μετοχών που θα αντισταθμίζουν την επίδραση των πιέσεων στις ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ στην τιμή των βασικών δεικτών.
Οι νικήτριες των blue chip ήταν ΤΙΤΚ +3,89% (+8,10% τον Ιούνιο), ΜΟΗ +2,66% (+6,69% τον Ιούνιο), ΜΠΕΛΑ +2,55% (+5,53% τον Ιούνιο), ΟΠΑΠ +2,12% (+4,89% τον Ιούνιο), ΛΑΜΔΑ +1,94% (+4,83% τον Ιούνιο), ΜΥΤΙΛ +1,64% (+2,42% τον Ιούνιο), ΤΕΝΕΡΓ +1,39% (+4,07% τον Ιούνιο), ΑΡΑΙΓ +1,26% (+1,85% τον Ιούνιο), ΠΕΙΡ +1,02% (+9,63% τον Ιούνιο), ΕΕΕ +0,48% (-0,64% τον Ιούνιο), ΕΛΠΕ +0,27% (+3,80% τον Ιούνιο).
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αντιδρούν ψύχραιμα οι αγορές στον πολιτικό «θόρυβο»
Παρακολουθώντας τη ροή των ειδήσεων, αντιλαμβανόμαστε πως ο προστατευτισμός διογκώνεται από την πλευρά των ΗΠΑ, με άμεσο αποτέλεσμα την αντίδραση από τους θιγόμενους εμπορικούς εταίρους της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ο θόρυβος γύρω από τις πολιτικές προστατευτισμού ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο. Ακολούθησε αυτός που σχετίστηκε με την δαπάνη των εταιριών τεχνολογίας από τις πιθανολογούμενες πολιτικές προστασίας των χρηστών. Θυμίζουμε πως στη διάρκεια του Μαρτίου επλήγησαν οι μετοχές της ομάδας FANG (Facebook, Amazon, Netflix, και της Alphabet που της ανήκει η Google). Πρόσφατα η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία έφερε στις συναλλαγές αρνητικό πολιτικό θόρυβο. Tον σκέπασε με επιτυχία μια παρέμβαση του οικονομολόγου της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ, σχετικά με την αποκάλυψη των προθέσεων της Τράπεζας της ευρωζώνης για τη νομισματική πολιτική της. Δείχνοντας ότι στρέφονται στην κατεύθυνση που ήδη επέλεξε και εφαρμόζει η Fed.
Προσέγγιση εξαμήνου
Πλησιάζοντας στο πέρας του πρώτου εξάμηνου, διαπιστώνεται εύκολα η στροφή των κεφαλαίων προς τις μετοχές των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει η αποτύπωση της εκτίμησης πως στην ευρωζώνη η ανάπτυξη θα συνεχίσει να εμφανίζει μικρότερη επέκταση από των ΗΠΑ. Η πραγματοποιθείσα συνάντηση του G7 (Παρασκευή και Σάββατο) δυνάμωσε τις επιφυλάξεις για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του προστατευτισμού στην παγκόσμια ανάπτυξη. Καθώς θα επιβεβαίωνε τη ρήξη μεταξύ της διοίκησης των ΗΠΑ και των ηγετών των υπόλοιπων ισχυρών οικονομικά χωρών. Ωστόσο οι βασικοί δείκτες της Wall Street εμφάνισαν κέρδη και μάλιστα οι Russell 2000 και NASDAQ, εμφανίζουν άνοδο από την αρχή του χρόνου +8,92% και +10,75% αντίστοιχα, έχοντας σημειώσει νέα ρεκόρ υψηλών. Για τον Russell 2000 έχει μετρήσει το γεγονός πως οι εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνει είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο δολάριο που έχει πρόσφατα ενισχυθεί.
Μια προσεκτικότερη παρατήρηση στους τομείς του S&P500 αποκαλύπτει μια ειρωνεία της αγοράς, έναντι των στόχων που θέλει να εξυπηρετήσει η πολιτική του προστατευτισμού. Στον ετήσιο μαραθώνιο των τιμών των δεικτών για τους βασικούς κλάδους, νικητής είναι της Τεχνολογίας της Πληροφορίας με επίδοση κοντά στο +14% και ακολουθούν των εταιριών Προσωπικών Καταναλωτικών Αγαθών κοντά στο +9%, της Ενέργειας κοντά στο +5%, με τον S&P500 στο +3,94% (κοντά στο +4%). Ο Βιομηχανικός τομέας έχει παρουσιάσει την μεγαλύτερη βύθιση από το ξέσπασμα του προστατευτισμού ως σήμερα. Ομοίως μικρές απώλειες εμφανίζει ο Τραπεζικός κλάδος και αυτές των Πρώτων Υλών ήταν μεγαλύτερες. Αλλά συνεχείς πιέσεις που έδωσαν μεγάλες απώλειες παρατηρήθηκαν στις Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ως και διψήφιες για τις Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και Καταναλωτικών Αγαθών.
Οι μετοχές των εταιριών στα χρηματοοικονομικά έχουν χάσει την ορμή τους από την ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων, καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ όσο η απόδοση των δύο ετών.
Σε γενικές γραμμές, οι αισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν πως η χρηματιστηριακή αγορά έχει κάνει καλή δουλειά στην απόσβεση του θορύβου από την πολιτική. Προτιμώντας την εστίαση στο σήμα, από την ταχύτερη αύξηση (σε επίπεδο ρεκόρ) των μελλοντικών κερδών των εταιριών των S & P 500/400/600, από τη θέσπιση των φορολογικών περικοπών στο τέλος του περασμένου έτους. Ενώ η παγκόσμια οικονομία, φαίνεται να απειλείται από την προστατευτική πολιτική του Trump σχετικά με το εμπόριο, από την ανανεωμένη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και τις εκροές κεφαλαίων από ορισμένες αναδυόμενες αγορές, η αμερικανική οικονομία ανεβάζει στροφές. Το πραγματικό ΑΕΠ αρχίζει να αυξάνεται με ταχύτερη ταχύτητα τώρα, υπερβαίνοντας το 2%, τη λεγόμενη "ταχύτητα ημιανάπαυσης", η οποία χαρακτηριζόταν ως "Νέα Κανονικότητα" από τα μέσα του 2010 έως το 1ο τρίμηνο του 2018.
Τα μηνύματα των απαισιόδοξων
Ο γνωστός στις αγορές ομολόγων Mohamed Aly El-Erian ανέφερε την Πέμπτη, δέσμη από τα αίτια των αναταράξεων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς κατόπιν εξελίξεων τοπικών διαστάσεων, που αντιμετωπίστηκαν κύρια ως μεμονωμένα γεγονότα. Κατ’ αυτόν όμως, υπάρχει εκτός της συγκυριακής αντιμετώπισης μια κοινή βάση που τα συνδέει και οι αγοραίοι δεν την βλέπουν. Ανέφερε το Brexit, τους δασμούς, τις καταρρεύσεις νομισμάτων στην Αργεντινή την Τουρκία και την Νοτιοαφρικανική Ένωση, την ανησυχία για την ανάπτυξη της Κίνας και την παρά λίγο οικονομική έκρηξη στη φούσκα χρέους της Ιταλίας. Αυτά θεωρεί πως έχουν εκπλήξει πολλούς από τους διαμορφωτές πολιτικής, βλέπε διοικήσεις Κεντρικών Τραπεζών, αλλά επίσης εταιρείες και επενδυτές τα τελευταία δύο χρόνια.
Είναι αποτέλεσμα της αλυσίδας μέτρων διευκόλυνσης της οικονομικής δραστηριότητας παγκόσμια, που εμφανίστηκαν μετά την ύφεση του 2008. Πάρθηκαν με πρωτοφανούς γενναιότητας πολιτικές αποφάσεις συντονισμένα από τις Κεντρικές Τράπεζες, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μετά την κατάρρευση της Lehman. Για τον El-Erian τα χρόνιας της πειραματικής και αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών αγόρασαν χρόνο για να γιατρευτούν οι πληγές του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ χαρακτήρισε αυτές τις επιλογές ως προσπάθεια να επισκευαστεί η στέγη της παγκόσμιας οικονομίας, τις μέρες που ο ήλιος λάμπει.
Υπάρχει λοιπόν ευαισθητοποίηση των αναλυτών, που τελευταία έχει εξαπλωθεί, καθότι τα πάρα πολλά χρόνια χαμηλής και ανεπαρκούς, ως προς το περιεχόμενό της ανάπτυξης, δεν υπονομεύει μόνο τις οικονομικές επιδόσεις και τις δυνατότητες κάθε χώρας. Διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε βασικούς θεσμούς και ενισχύει την φλόγα της πολιτικής οργής. Από τις εκλογές του Donald Trump στις ΗΠΑ και του Emmanuel Macron στη Γαλλία έως τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας και το έπος του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτυπώνεται η σχετική διάβρωση της υπόληψης που έχαιραν οι "εμπειρογνώμονες". Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τους ψηφοφόρους που επιλέγουν να διαταράξουν ένα σύστημα που ενώ θεώρησαν ότι τους εξυπηρετούσε, στερούμενο αξιοπιστίας, αποδείχθηκε κακό.
Όσο λιγότερη εμπιστοσύνη υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η πολιτική συναίνεση για την επίλυση των πιο σημαντικών οικονομικών ζητημάτων, όπως ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στις ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το Brexit, ή η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας οδήγησε σε σκεπτικισμό σχετικά με τη δέσμευση της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Αν η προσοχή ενός έθνους κινδυνεύει να πιαστεί όμηρος από ένα ζήτημα, τότε καθίσταται δύσκολη η αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός ασυνήθιστα ρευστού κόσμου.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Την δεύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουνίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2779,03 μονάδες, είχε άνοδο +1,62% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +3,94%. Ο Dow, με μεταβολή +2,77%, έκλεισε στις 25.316,53 μονάδες, στο 2018 απέδωσε +2,42%. Ο S&P400 είχε συνέχεια στην άνοδο κερδίζοντας +2,16% με επίδοση φέτος +5,27%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,49%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +8,92%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +1,21%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2018 στο +10,75%.
Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, +0,43%, στα 1303,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -0,12%. Ανάλογα, αλλά πτωτικά, κατά -0,23%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude. Στο 2018 γράφει κέρδη +9,08%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,27% στη βδομάδα εμφανίζοντας οριακές απώλειες -0,09%, στο 2018. Ο DAX ενισχύθηκε +0,33%, με ετήσια επίδοση -1,17%, ο CAC είχε μεταβολή -0,28%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +2,59%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +1,18% και στο έτος αποδίδει -2,96%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -3,41%, στο 2018 αποδίδει -2,28%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -5,56%, με -4,53% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +2,06%, έχει επίδοση για το 2018, -6,92%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,36%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -0,31%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,52% και επίδοση για φέτος -0,64%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,61%, στο 2018 αποδίδει +4,07%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,53% και στο 2018 έχει επίδοση +3,47%. Πτώση -0,26% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -7,26%.
Μια επικίνδυνη παραξενιά
Όταν η παγκόσμια ανάπτυξη είναι δυνατή, τότε οι τιμές των Πρώτων Υλών κινούνται ψηλότερα. Οι περισσότερες δε αποτιμώνται σε δολάρια. Όταν οι παραγωγοί πρώτων υλών εισπράττουν περισσότερα δολάρια επιλέγουν, ένα μέρος από αυτά, να τα μετασχηματίσουν σε ευρώ ή γιεν, για να επιμερίσουν τον νομισματικό κίνδυνο. Αντίστοιχα, όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται μειώνονται οι τιμές των commodities, μειώνοντας και τα διαθέσιμα, από τους παραγωγούς, δολάρια προς μετασχηματισμό σε άλλα νομίσματα. Συνεπώς το παγκόσμιο κεφάλαιο που διοχετεύεται στις αναδυόμενες οικονομίες όταν η παγκόσμια οικονομία ανθίζει, σε φάση που τα επιτόκια αυτών των χωρών παρουσιάζουν μεγαλύτερες αποδόσεις, μπορεί εύκολα, αν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια των ΗΠΑ σχετικά πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, να μετασχηματιστεί σε εκροές, αφού παράλληλα το δολάριο ισχυροποιείται.
Η πρόσφατη άνοδος του δολαρίου αποδίδεται στις πολιτικές προστατευτισμού της διοίκησης Τραμπ, αν και συνέβαλλε επίσης σημαντικά η συνειδητοποίηση, από την πλευρά των διαχειριστών, πως η Fed θα συνεχίσει την άνοδο των επιτοκίων και τη μείωση των φουσκωμένων από τα QE ισολογισμών της. Την ίδια περίοδο που οι ΕΚΤ και η BoJ της Ιαπωνίας είναι ακόμα υποχρεωμένες να συνεχίζουν τις πολιτικές χαλάρωσης. Με άλλα λόγια όλες οι Κεντρικές Τράπεζες μπήκαν στη χαλάρωση, αλλά δεν αντέδρασαν το ίδιο αποτελεσματικά οι υποκείμενες οικονομίες και τώρα, ίσως είναι η ώρα που αυτή διαφοροποίηση θα στοιχίσει στην παγκόσμια ανάπτυξη.
ΧΑ
Εβδομάδα δυο όψεων με την αρνητική στο τέλος της
Η εβδομάδα για την αγορά μετοχών της Αθήνας ξεκίνησε με τη φόρα που είχαν αποκτήσει οι τιμές την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου, που στο τέλος της υπήρχαν τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά. Έτσι, ακολούθησαν άλλες δυο ανοδικές, με αποτέλεσμα την Τρίτη 5/6 να σημειωθεί το μέγιστο της εβδομάδας, αλλά και του μήνα. Ήταν οι 790 μονάδες, η υψηλότερη τιμή των συνόδων από τις 24/ Μαΐου και μετά. Αποδείχθηκαν σκληρή οροφή στη συνέχεια, καθώς ακολούθησαν τρεις πτωτικές συνεδρίες και στην τελευταία εμφανίστηκε το χαμηλό εβδομάδας στις 765,1 μονάδες. Δηλαδή περίπου 30 μονάδες πάνω από το κατώτερο έτους, που σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και ήταν στις 735,66.
Το κλίμα των συναλλαγών καθόρισαν γεγονότα που αφορούσαν κύρια την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, που την σφραγίζει η διάθεση των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών να περάσουν σταδιακά σε πολιτικές νομισματικής σύσφιξης. Συνέβαλλαν επίσης οι εντάσεις στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και η αβεβαιότητα για τη συνοχή της ευρωζώνης που διογκώθηκε, από την πολιτική κατάσταση στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κοινού νομίσματος. Την Τετάρτη, οι αγορές μετοχών κινήθηκαν κάτω από την επίδραση των δηλώσεων του κεντρικού οικονομολόγου της ΕΚΤ κ. Πέτερ Πρετ που έστειλαν το ευρώ στα 1,1796 δολάρια το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαΐου. Επικράτησαν δηλαδή προσδοκίες, που ενίσχυσαν τις αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια, πως οι αρμόδιοι της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν να εξαλείφουν τα μέτρα χαλάρωσης. Του ελληνικού αναφοράς από το 4,46% τη Δευτέρα, την Παρασκευή αφού χτύπησε ως το 4,86%, δηλαδή διογκώθηκε 40 μονάδες βάσης, κατέληξε στο 4,71%.
Τη Δευτέρα το μήνυμα για συσσώρευση ήρθε από τις τράπεζες (+0,38%) καθώς επίσης από τη διακύμανση του ΓΔ (7,4 μονάδες) και την ισορροπία ανοδικών 12 και πτωτικών 11 blue chip. Ενώ για επιστροφή των επιφυλάξεων διεμήνυσε ο τζίρος, που περιορίστηκε στα 31,353 εκατ. ευρώ, με προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,648 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,23% και έφθασε στις 778,57 από 776,77 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2047,58 από 2044,29 μονάδες με μεταβολή +0,16%. Την Τρίτη, μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,24%), με το πλήθος των ανοδικών (21) blue chip έναντι των καθοδικών (3). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,803 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,000 εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,38% και έφθασε στις 789,32 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2077,43 με μεταβολή +1,46%. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 72 των καθοδικών ήταν 27.
Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,09%). Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,05% και έφθασε στις 781,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2053,70, με μεταβολή -1,14%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,959 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 2,683 εκατ. Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, με περίπου ίδιο εύρος διακύμανσης (8,2 μονάδες) οι Τράπεζες έχασαν -1,81%, και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,31% και έφθασε στις 778,62 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2040,63 με μεταβολή -0,64%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,761 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 6,124 εκατ. Στην τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν σε Τράπεζες (-2,61%), με τον τζίρο να περνάει τα 47,1 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,298 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,71% και έφθασε στις 773,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2027,53 με μεταβολή -0,64%.
Με αυτή την αλληλουχία κλεισιμάτων στη βδομάδα, ο ΓΔ έχασε -0,48% ενώ ο 25άρης -0,86% και ο FTSEM κέρδισε +0,74%, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους στο μήνα (Ιούνιο) να περιοριστούν στο +2,28%, +1,81%, +2,18% αντίστοιχα. Όταν για το 2018, έγιναν αντίστοιχα, -3,65%, -2,71% και +2,05%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,4 εκατ. ευρώ, και των πακέτων 3,75 εκατ. Η μέση αξία ελεύθερων συναλλαγών ανά μέρα, από τα 83,8 εκατ. την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου, περιορίστηκε στα 32,65 τη δεύτερη.
Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης φεύγει η ΦΦΓΚΡΠ με μηδενισμένη τιμή και εισέρχεται η ΦΡΛΚ, με τις τεχνικά απαραίτητες αλλαγές στην τιμή των δεικτών που συμμετείχε η μετοχή που κλόνισε το φρόνημα των επενδυτών τον Μάιο.
Μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών εμφάνισαν οι ΑΔΜΗΕ -0,35% (+3,61% τον Ιούνιο), ΟΛΠ -0,24% (+0,61% τον Ιούνιο), και ΕΥΔΑΠ -0,17% (+2,84% τον Ιούνιο).
Οι καθοδικές του 25άρη ήταν ΕΤΕ -5,63% (-1,63% τον Ιούνιο), ΒΙΟ -5,56% (-4,03% τον Ιούνιο), ΔΕΗ -5,10% (-2,74% τον Ιούνιο), ΑΛΦΑ -4,62% (+1,58% τον Ιούνιο), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,06% (-1,52% τον Ιούνιο), ΕΧΑΕ -3,65% (-4,23% τον Ιούνιο), ΣΑΡ -3,40% (-1,39% τον Ιούνιο), ΕΥΡΩΒ -3,09% (+4,44% τον Ιούνιο), ΟΤΕ -3,02% (+0,29% τον Ιούνιο), ΓΡΙΒ -2,75% (-4,84% τον Ιούνιο).
Οι νικήτριες των blue chip ήταν ΤΙΤΚ +3,89% (+8,10% τον Ιούνιο), ΜΟΗ +2,66% (+6,69% τον Ιούνιο), ΜΠΕΛΑ +2,55% (+5,53% τον Ιούνιο), ΟΠΑΠ +2,12% (+4,89% τον Ιούνιο), ΛΑΜΔΑ +1,94% (+4,83% τον Ιούνιο), ΜΥΤΙΛ +1,64% (+2,42% τον Ιούνιο), ΤΕΝΕΡΓ +1,39% (+4,07% τον Ιούνιο), ΑΡΑΙΓ +1,26% (+1,85% τον Ιούνιο), ΠΕΙΡ +1,02% (+9,63% τον Ιούνιο), ΕΕΕ +0,48% (-0,64% τον Ιούνιο), ΕΛΠΕ +0,27% (+3,80% τον Ιούνιο).
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Μεγάλο discount για τη σειρά που εκπνέει και μεγαλύτερο για την επόμενη
Στην εβδομάδα προ της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου, είχαμε αύξηση κατά 33,61% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε μικρή πτώση -4,78%, στις ανοικτές θέσεις. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2027,53 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,82%. Στα options του, ο συνολικός όγκος εκτινάχθηκε κατά 217% έναντι της περασμένης, ενώ σε 4 call αντιστοιχούσαν 3 put.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά σε πέντε συνόδους ανήλθαν σε 10002 συμβόλαια, καταλήγοντας με 7906 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου, διαμορφώθηκε στα 1345 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 655 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς ανήλθαν σε 6.568 και της επόμενης σε 1338 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, έγιναν στις 2011,75 μονάδες. Οι traders επέλεξαν προπορεία του 25άρη, έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, 15,75 μονάδων.
Στη σύνοδο της Παρασκευής 08/6, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη, με κίνηση που την υπαγόρευσε η διεθνής ατμόσφαιρα με στόχο πολλές μετοχές και κύρια του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μέγιστο μέρας στις 2032,87 από 2070,99 μονάδες την Πέμπτη έγινε η τιμή ανοίγματος, με προηγούμενο κλείσιμο 2040,63, ήτοι με πτωτικό χάσμα 7,8 μονάδων. Ακολούθησε διαρκής κάθοδος των τιμών ως τις 12:00 που εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 2006,12 από 2040,29 μονάδες την προηγούμενη. Στις 17:00 μετά από δυο ανοδικά ξεσπάσματα σταμάτησε στις 2026,68 μονάδες. Στις δημοπρασίες χτύπησε ψηλότερες τιμές. Το κλείσιμο έγινε στις 2027,53 από 2040,63 με μεταβολή -0,64%.
Στα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου του 25άρη διακινήθηκαν 1810 από 1341 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2016,00 από 2058,00 και κατώτερο τις 1992,00 από 2028,25 και τελευταίες πράξεις στις 2011,75 από 2030,75 μονάδες. Άλλα 709 από 866 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου άλλαξαν χέρια με ανώτερο τις 1997,50 από 2041,00 μονάδες και κατώτερο τις 1975,50 από 2011,00 και τελευταίες πράξεις στις 1994,00 από 2012,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την νέα κυρίαρχη σειρά, του Ιουνίου, ήταν 6568 από 7026 ΣΜΕ και της σειράς Ιουλίου ανήλθαν σε 1338 από 1345 ΣΜΕ.
Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου με το τέλος του βίου κάθε τύπου παράγωγου προϊόντος, αποτελεί σημαντικό γεγονός συναλλακτικά και συμπίπτει με σειρά ανακοινώσεων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη. Η έναρξη φέρει σαν κληρονομιά μια δυναμική που αναφέραμε πιο πάνω και υπογραμμίζει την απουσία ανοδικής ορμής στους βασικούς δείκτες. Εκτός του μεγάλου discount για τα δεδομένα της αγοράς παραγώγων στο τρέχον έτος την επιφυλακτικότητα τονίζουν φαινόμενα όπως ο μέσος ημερήσιος τζίρος, που διαμορφώθηκε στα 36,4 εκατ. ευρώ, και των πακέτων 3,75 εκατ. Η μέση αξία ελεύθερων συναλλαγών ανά μέρα, από τα 83,8 εκατ. την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου, περιορίστηκε στα 32,65 τη δεύτερη.
Το κλίμα διεθνώς ευνοεί τις αξίες του δολαρίου και ωθεί στην άνοδο των αποδόσεων των αδύναμων αγορών που πλήττονται από την ισχυροποίηση του δολαρίου και την δεδομένη άνοδο των επιτοκίων στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η αγορά μας έχει μπροστά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την προσπάθεια δέσμευσης των εταίρων για την υπόθεση του χρέους. Ο 25άρης τεχνικά βρίσκεται μεταξύ μιας ζώνης με στήριξη στις 2010 μονάδες και αντίσταση στις 2030,3 μόνο αν κινηθεί σήμερα ανοδικά μπορεί να επιστρέψει η αισιοδοξία στους traders.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας αποδιώξανε τις αρχικές μικρές απώλειες και προχώρησαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα πριν από τη διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που θα μπορούσε να μειώσει τις περιφερειακές εντάσεις, ενώ οι επενδυτές άρχισαν να επικεντρώνονται σε σημαντικές συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, από το γκρουπ των επτά το Σαββατοκύριακο, που τη θεώρησαν χτύπημα στις προσπάθειες των υπολοίπων ηγετών του ομίλου να δείξουν ένα ενιαίο μέτωπο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία γλίστρησε αρχικά αλλά έφτασε στο +0,15% αργότερα. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,3%, στις 08:30 δική μας ώρα ενώ ο δείκτης Shanghai SSEC μειώθηκε κατά 0,60%.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας πρόσθεσε 0,66%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,60%.
Μετά τη συνάντηση της ομάδας των G7, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε την υποστήριξή του για το ανακοινωθέν και γέννησε νέες ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις, στοχεύοντας στον καναδικό πρωθυπουργό Justin Trudeau εν μέσω μιας διαμάχης για τους δασμούς εισαγωγής.
«Η συνάντηση του G7 στον Καναδά επιβεβαίωσε την αυξανόμενη διάσταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της για το ελεύθερο εμπόριο. Η εμπιστοσύνη των διοικήσεων των επιχειρήσεων και, στη συνέχεια, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κινδυνεύουν, εάν η ένταση αυτή συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι». Σημείωσε, Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικής για την Ασία-Ειρηνικό της J.P. Morgan Asset Management.
Ο Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un θα πραγματοποιήσουν μια πρωτοφανή συνάντηση την Τρίτη στη Σιγκαπούρη, ενδεχομένως να δημιουργήσουν τις βάσεις για τον τερματισμό μιας διαμάχης «πυρηνικών» διαστάσεων μεταξύ δυο παλαιών εχθρών.
Οι επενδυτές προετοιμάστηκαν επίσης για μια σειρά άλλων σημαντικών γεγονότων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποιεί διήμερη συνεδρίαση που αρχίζει στις 12 Ιουνίου και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος. Η προσοχή εστιάζεται στο κατά πόσο η κεντρική τράπεζα θα υποδείξει μια αύξηση των επιτοκίων που θα λάβει χώρα συνολικά τέσσερις φορές το 2018.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναντιέται στις 14 Ιουνίου, και αρκετοί φρονούν ότι θα μπορούσε να αναγγείλει τις προθέσεις της για να ξεκινήσει να μαζεύει το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.
Το δολάριο υποχώρησε έναντι του γιεν, το οποίο συχνά αντλεί ζήτηση σε περιόδους αναταραχής στην αγορά και πολιτικών εντάσεων. Το δολάριο κατέγραψε πτώση 0,1% στα 109.455 γιέν.
Το καναδικό δολάριο, το οποίο υπονομεύθηκε από τους φόβους ότι το Trump ενδέχεται να απορρίψει τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), υποχώρησε 0,25%, φθάνοντας στα 1,2959 δολάρια ΗΠΑ = D4 ανά δολάριο.
Το ευρώ, το οποίο δυνάμωσε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της προοπτικής της ΕΚΤ να σηματοδοτήσει την έξοδο από την χαλαρή νομισματική πολιτική, ήταν 0,25% υψηλότερα στα 1,1801 δολάρια.