Παρουσία πλήθους επισήμων τελέστηκαν τα εγκαίνια του αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 17:43

Με μεγαλοπρέπεια και παρουσία πληθους επισήμων τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού- Τιφλίδα- Τζεϊχάν, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται πετρέλαιο από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο αγωγός, ο οποίος περνά από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, και καταλήγει στο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας, στη Μεσόγειο, θα μεταφέρει ακατέργαστο πετρέλαιο σε μια διαδρομή μήκους 1.760 χλμ, από τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κασπίας έως τη Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα συμβάλει τα μέγιστα στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον πλανήτη και θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, ο αγωγός Μπακού- Τιφλίδα- Τζεϊχάν «θα αναμορφώσει το μέλλον της περιοχής μας» καθώς, όπως είπε, είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή.

«Ο αγωγός αυτός απέδειξε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε ευημερία, σταθερότητα, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Την παγκόσμια σημασία του αγωγού τόνισαν στις ομιλίες τους οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έδωσαν το παρών στην τελετή των εγκαινίων.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία διασφαλίζει την ανεξαρτησία μιας χώρας, τόνισε ο κ. Αλίγεφ, ο οποίος υπενθύμισε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Μπακού- Τιφλίδα- Ερζουρούμ.

Σημαντικό έργο τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο χαρακτήρισε το έργο ο πρόεδρος της Γεωργίας, σημειώνοντας ότι ο αγωγός αυτός έχει αλλάξει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας του και η αλλαγή αυτή έχει οδηγήσει σε νέους δρόμους για την προσέλκυση ξένου κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, με την ευκαιρία των εγκαινίων του αγωγού, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τονίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα λειτουργεί ως διάδρομος που θα ενώνει την Ανατολή με τη Δύση.

Υπογραμμίζει δε ότι το συγκεκριμένο έργο αυξάνει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον.

Στα εγκαίνια του αγωγού την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα