Απασχόληση μετά τα 55: Η φινλανδική και η γερμανική εμπειρία

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 18:30

Σε 43% ανέρχεται το ποσοστό απασχόλησης ατόμων άνω των 55 στην Ελλάδα, έξι μονάδες πιο κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2010. Το «στοίχημα» πλέον τίθεται στη βάση της επιμήκυνσης της παραμονής των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων στην αγορά εργασίας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα που αυξάνουν τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους να παρατείνουν την «εργασιακή τους ζωή», όπως επισημάνθηκε στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Απασχόληση μετά τα 50: Ευρωπαϊκή εμπειρία και προοπτικές».

Για παράδειγμα στη Φινλανδία προβλέπεται ευέλικτη ηλικία συνταξιοδότησης τα 63-68 έτη, συμβολή των μισθών όλων των ετών για τον υπολογισμό της σύνταξης κλπ.

Παράλληλα, όμως, εφαρμόζονται μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την παροχή κατάρτισης, όπως το πρόγραμμα Ανάπτυξης Εργασιακού Χώρου TYKES, (προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ για τα έτη 2004-2009), που χρηματοδοτεί επιχειρήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας της εργασιακής ζωής.

Στη Γερμανία, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μειωμένο ωράριο εργασίας χωρίς σημαντική απώλεια εισοδήματος, επιδότηση εργοδοτών για την απασχόληση ηλικιωμένων και χρηματοδότηση της κατάρτισης εργαζομένων άνω των 55 ετών.

Καθοριστικός παράγοντας για την άρση του «αποκλεισμού» των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας από την αγορά εργασίας είναι η δια βίου μάθηση. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία η επέκταση της πρακτικής της πιστοποίησης των δεξιοτήτων που αποκτώνται στην εργασία, έτσι ώστε οι ικανότητες των ηλικιωμένων εργαζομένων να αναγνωρίζονται και να επικυρώνονται.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Διεθνής ανταλλαγή εμπειριών για την ενεργό συμμετοχή των ηλικιωμένων», που υλοποιείται με την χρηματοδότηση της ΕΕ και συντονίζεται από την European Profiles. Στο έργο συμμετέχουν επτά φορείς (πανεπιστήμια, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, κοινωνικοί εταίροι) πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα). Το συνέδριο οργανώνεται από την European Profiles, την ΜΚΟ ANCE και το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα