Α. Μέρκελ για G7: Κοινό κείμενο για το εμπόριο, διαφορετικές αντιλήψεις με ΗΠΑ

Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 20:29
UPD:23:37
REUTERS/HANDOUT

Θα υπάρξει τελικά κοινό ανακοινωθέν από τη Σύνοδο του G7, σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε πως οι ηγέτες συμφώνησαν σε μια κοινή θέση για το εμπόριο, αν και οι διαφορές παραμένουν, ενώ και από το Μέγαρο των Ηλυσίων δηλωνόταν νωρίτερα ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι 7 να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν.

«Ξεκινώ από την αρχή ότι θα έχουμε ένα κοινό κείμενο για το εμπόριο», δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στη Λα Μαλμπέ. «Όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στη λεπτομέρεια. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιλυθούν με ένα ανακοινωθέν.

Η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος, όμως είπε ότι θα υπάρξει πράγματι μια κοινή δήλωση.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είναι παραδοσιακά η κατάληξη κάθε συνόδου κορυφής της G7, θα διακρίνεται, αντίθετα, από την αμερικανική εξαίρεση για τα περιβαλλοντικά και κλιματολογικά θέματα, σε ένα σχήμα «6+1» όπως και σε προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά τη ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά, η Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι έξι ηγέτες θα δεσμευθούν να ανακυκλώνουν το σύνολο των πλαστικών των χωρών τους έως το έτος 2030.

Νωρίτερα και από το Μέγαρο των Ηλυσίων δηλωνόταν ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι 7 να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν. 

Όμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτά.

Για το εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αρνείται «οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ».

Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, στο κείμενο μπορεί να αναγνωρίζεται πως «ένα διεθνές πλαίσιο στη βάση κοινών κανόνων είναι επωφελές για όλους, παρά ένα μονομερές διάβημα το οποίο δεν δημιουργεί καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν».

Η σύνοδος κορυφής τελειώνει το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε πριν τελειώσει προκειμένου να μεταβεί στη Σιγκαπούρη όπου την Τρίτη αναμένεται να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα