ΕWG: Προετοιμασία για συνολική απόφαση

O ΕΜΣ θα κρίνει την προσεχή εβδομάδα αν θα εκταμιεύσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης
Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 12:15
UPD:12:17
SOOC/Alexandros Michailidis

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η συνεδρίαση του ΕWG, στο Παρίσι, δεν οδήγησε σε αποφάσεις, δεν αναμενόταν άλλωστε, ωστόσο έχουν πλέον προχωρήσει σημαντικά οι συζητήσεις για την προετοιμασία της τελικής απόφασης εν όψει του Εurogroup της 21ης Ιουνίου.
 
Παράλληλα, χθες το πρωί επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών, ο ΕΜΣ ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, γιατί η κυβέρνηση δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία για την αποπληρωμή προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλα θα κριθούν πλέον την προσεχή βδομάδα.
 
Ειδικότερα, σε σχέση με τη συνεδρίαση του ΕWG, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του Εurogroup της 21ης Ιουνίου και αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως στην εν λόγω συνάντηση θα έχουμε συνολική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους.
 
Το θέμα του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ
 
Σε σχέση με το χρέος, οι πληροφορίες στις Βρυξέλλες λένε ότι καταγράφηκε πρόοδος, αλλά όλο και πιο λίγοι βλέπουν πλέον ως πιθανό ενδεχόμενο την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση. Στις συζητήσεις τον διεθνή οργανισμό εκπροσώπησε ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρώπης, Πολ Τόμσεν.
 
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 21 Ιουνίου οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε δύο μέτωπα, τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και την κατάληξη με το ΔΝΤ σε μια τελική διατύπωση που θα διασφαλίζει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
 
Στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, το Βερολίνο φαίνεται ότι άρχισε να μετακινείται από την αρχική θέση του για τον χρόνο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης (130,9 δισ. ευρώ). Αρχικά μιλούσε για 2-3 χρόνια επιμήκυνση, τώρα έχει πάει στα 5 χρόνια, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε αρκετά πάνω από τα 10 χρόνια.
Είναι προφανές ότι από τη διάρκεια της επιμήκυνσης του κύριου όγκου των δανείων διάσωσης θα κριθούν πολλά πράγματα.
Για παράδειγμα, αν οι Γερμανοί δεχθούν 10 χρόνια και άνω, τότε δεν χρειάζεται και ο γαλλικός μηχανισμός γιατί οι αποπληρωμές χρέους θα είναι μικρές για τις επόμενες δεκαετίες. Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός μηχανισμός προβλέπει την αποπληρωμή από την Ελλάδα μεγαλύτερων δόσεων δανείων όταν η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά και λιγότερο ή καθόλου σε περιόδους ύφεσης. Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός θα είναι χρήσιμος μόνο εφόσον η επιμήκυνση που θα αποφασιστεί στις 21 Ιουνίου θα είναι πολύ μικρή.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί εάν σε περίπτωση που εγκριθεί ο μηχανισμός η ενεργοποίησή του θα γίνεται αυτόματα ή με ειδική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Εντός χρονοδιαγράμματος τα προαπαιτούμενα
 
Στη συνάντηση του ΕWG συζητήθηκε και το θέμα της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, όπου διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί να ολοκληρωθεί η νομοθέτησή τους μέχρι τις 15 Ιουνίου.
 
Αντίθετα, παραμένει το «αγκάθι» σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπου ο ΕΜΣ αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα για την επόμενη βδομάδα. Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί από την αρχή της εβδομάδας, μετά τα ανεπαρκή στοιχεία που έστειλε η κυβέρνηση για την αποπληρωμή προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα είχε τονίσει ότι εάν δεν έβγαινε η Ελλάδα από το πρόγραμμα η εκταμίευση της δόσης δεν θα γινόταν ποτέ και τα χρήματα θα επέστρεφαν στο υπόλοιπο δάνειο. Ωστόσο, αν γίνονταν κάτι τέτοιο τώρα ο αντίκτυπος για τη χώρα θα ήταν πολύ αρνητικός στις αγορές.
 
Τελικά ζητήθηκε από την Αθήνα να φέρει πρόσθετα στοιχεία που θα ανεβάζουν το ποσό της αποπληρωμής σε ένα τέτοιο βαθμό που θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης. Η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου και η εκτίμηση είναι πως για τον λόγο που προαναφέρθηκε η χώρα μας θα πάρει τη δόση.
 
Σύμβουλος στην επιτήρηση
 
Σχετικά με το ΔΝΤ, το πιθανότερο σενάριο είναι να μη συμμετάσχει με χρήματα και να παραμείνει σύμβουλος για την επιτήρηση της επόμενης μέρας, ωστόσο αυτό που επιδιώκεται είναι στην έκθεση που θα κάνει τις επόμενες βδομάδες να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι τον Φεβρουάριο του 2017 ο διεθνής οργανισμός στην τότε έκθεσή του είχε χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέχρι το 2030, ενώ για μετά είχε επιφυλάξεις προβάλλοντας διάφορες οικονομικές θεωρίες, όπως για παράδειγμα το δημογραφικό. Τώρα και με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου το ΔΝΤ θα μπορούσε να ανεβάσει τον πήχη της βιωσιμότητας πέραν του 2030, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό θετικό μήνυμα στις αγορές, επισημαίνουν στις Βρυξέλλες.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα