Ασφυξία ρευστότητας και ανεργία «πνίγουν» την αγορά της Μαγνησίας

Τι δείχνει έρευνα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 18:38
UPD:18:49
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ασφυξία προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Το πρώτο τετράμηνο του 2018, οι ΜμΕ της περιοχής κατέγραψαν πτώση τζίρου, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία στον κύκλο εργασιών τους, που είχε σημειωθεί και κατά την προηγούμενη αντίστοιχη καταγραφή.

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της ρευστότητας τους ενώ σε ποσοστό 77% οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν διαβλέπουν ενδεχόμενο βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης το επόμενο τετράμηνο, παρ’ ότι μέσα στην περίοδο αυτή είναι και η τουριστική θερινή σεζόν.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στην έρευνα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), για την αποτύπωση της οικονομικής πραγματικότητας των επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα ρευστότητας επιδεινώνει και την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 57%) εκτιμούν ότι  δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο επόμενο τετράμηνο.

Επιπλέον, μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 14%) σχεδιάζει κάποια επένδυση μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

Υψηλά καταγράφονται και τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή, αφού τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (ποσοστό 37%) έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο άνεργο. Τρία στα τέσσερα άτομα που είναι άνεργα (ποσοστό 81%) δεν λαμβάνουν το σχετικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Ακόμη και οι εργαζόμενοι, όμως, είναι αντιμέτωποι με το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών. Τα 3 έως 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ  (490 ευρώ καθαρή αμοιβή).

«…Η κυβέρνηση μετά την “καθαρή έξοδο” της χώρας από τα μνημόνια που υπόσχεται για τον Αύγουστο, πρέπει να δώσει βάρος στην καταπολέμηση της ανεργίας και την συνακόλουθη ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, ώστε να “πιάσει τόπο” η υπερφορολόγηση των μνημονιακών ετών σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην περιοχή μας, που είναι μια από τις περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, ο οποίος έκανε λόγο για «ασφυκτική κατάσταση» για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Μαγνησίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα