Το φθινόπωρο οι πρώτες παρεμβάσεις για εργασιακά και ασφαλιστικό

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2006 09:50

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ προβλέπεται να υπάρξει η πρώτη δέσμη παρεμβάσεων της κυβέρνησης για εργασιακά και ασφαλιστικά. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σ. Τσιτουρίδη, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο.

Ο υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ενημέρωσε για τις κυβερνητικές πολιτικές προτεραιότητες, σε θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό και εργασιακά και επισήμανε πως για όλα τα ζητήματα και στο χώρο των εργασιακών σχέσεων και στο χώρο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προχωρά συζητώντας όσο πιο αναλυτικά και εμπεριστατωμένα γίνεται με τους κοινωνικούς εταίρους. Για μια σειρά από τα ζητήματα αυτά -είπε- το φθινόπωρο, έχοντας εξαντλήσει το κύκλο των διαβουλεύσεων και των συζητήσεων μας με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα έρθει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην Βουλή.

Για τα εργασιακά οι πρωτοβουλίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αφορούν στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα κίνητρα για προσλήψεις και το σύστημα κατάρτισης, ενώ για το ασφαλιστικό, τα κίνητρα για επιμήκυνση του εργασιακού βίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, στις δηλώσεις του τόνισε ότι ετέθησαν στη συζήτηση όλα τα θέματα και επιγραμματικά ανέφερε τρία. Την αντιμετώπιση ελλείψεων στο ΙΚΑ, ειδικά στο προσωπικό, την ανάγκη να υπάρξουν και να λειτουργήσουν οι επιθεωρήσεις εργασίας πιο αποτελεσματικά και το αίτημα για άμεση και ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Επιστολή

Ανησυχίες εκφράζονται από συνδικαλιστές για την ομαδοποίηση επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης, με αφορμή επιστολή του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, για τα επικουρικά ταμεία, που κοινοποιήθηκε χθες στη ΓΣΕΕ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ανοίγει πάλι το θέμα της εφαρμογής του νόμου Ρέππα με την έναρξη της διαδικασίας αναγκαστικής ενοποίησης των επικουρικών ταμείων και πως μετά τη τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με την επιστολή ο κ. Τσιτουρίδης, επισημαίνει ότι εντός προθεσμίας τριών μηνών θα πρέπει να υποβληθούν οι απόψεις γύρω από το θέμα των επικουρικών ταμείων που θα λειτουργούν ως ΝΠΔΔ και τα κριτήρια, τους όρους και προϋποθέσεις ενοποίησης των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων κατά ομοειδείς κατηγορίες εργαζομένων.

Η επιστολή, εκτός από τη ΓΣΕΕ, εστάλη και προς την ΑΔΕΔΥ και τις εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα