Φορολογικοί παραβάτες 4 στους 10 ελεγχόμενους

Σύμφωνα με την ΥΠΕΕ για τον Ιούνιο
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2006 12:19

ΣΩΡΕΙΑ φορολογικών παραβάσεων εντόπισαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, καθώς από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι περίπου ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, γεγονός το οποίο πιστοποιεί έξαρση της φοροδιαφυγής.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη δραστηριοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και την εντατικοποίηση των ελέγχων, το ποσοστό των παραβατών παραμένει στα ίδια επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αν και τα στελέχη της ΥΠΕΕ αναφέρουν ότι καταγράφεται μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΕΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου ελέγχθηκαν συνολικά 28.061 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 12.258 (ποσοστό 44%) είχαν υποπέσει σε 68.705 φορολογικές παραβάσεις. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στη διακίνηση ελέγχθηκαν 34.393 επιτηδευματίες, από τους οποίους οι 3.554 είχαν διαπράξει 6.898 παραβάσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για φέτος η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει προγραμματίσει σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και στη διακίνηση με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, η ΥΠΕΕ θα ελέγξει συνολικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 70.000 επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους στη διακίνηση, με πρωταρχικό στόχο την εξακρίβωση της εμπρόθεσμης απόδοσης του ΦΠΑ από τους υπόχρεους, καθώς και την πάταξη του φαινομένου της χρήσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Οσον αφορά στη διακίνηση των προϊόντων, οι έλεγχοι θα εστιαστούν στα βυτιοφόρα αυτοκίνητα για την πάταξη της λαθρεμπορίας στο χώρο των υγρών καυσίμων, στα εμπορικά κέντρα, στις κεντρικές και δημοτικές αγορές, στις περιοχές με μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, στα διόδια, στα λιμάνια, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Επισημαίνεται οι σημαντικότερες από τις φορολογικές παραβάσεις που εντόπισαν τα στελέχη της ΥΠΕΕ αφορούν κυρίως:

* Στην υποτιμολόγηση των εσόδων που προκύπτουν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

* Στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση παραστατικών φορολογικών στοιχείων.

* Στη λήψη εικονικών - πλαστών φορολογικών στοιχείων.

* Στη μη τήρηση ή ανακριβή ή ελλιπή τήρηση του ειδικού βιβλίου κινήσεως πελατών (πόρτας) από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και κυρίως από τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων.

* Στη μη ύπαρξη φορολογικών στοιχείων αγοράς ή ύπαρξης τέτοιων με προγενέστερη ημερομηνία για ευπαθή προϊόντα.

* Στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης ή χρήση τέτοιων που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο από επιχειρήσεις επιτόπιας κατανάλωσης ποτών κ.λπ. (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.).

Τα επίσημα στοιχεία

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ελέγχθηκαν 4.881 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 2.170 (ποσοστό 44,5%) είχαν υποπέσει σε 6.729 παραβάσεις (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, στη διακίνηση τον προηγούμενο μήνα ελέγχθηκαν 5.010 επιτηδευματίες, από τους οποίους οι 573 είχαν υποπέσει σε 848 παραβάσεις.

Γ. ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα