Τι περιλαμβάνει η συμφωνία των ΗΠΑ με την κινεζική ΖΤΕ

Εμπόριο: Η εταιρεία επιστρέφει στις δραστηριότητές της υπό όρους
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 12:23
UPD:12:23
REUTERS/Yves Herman

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε συμφωνία με την κινεζική ZTE κατέληξε χθες η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που επιτρέπει στον κινεζικό όμιλο να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του, μία ημέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των χωρών του G7 στο Κεμπέκ, όπου θα συζητηθεί το θέμα του εμπορίου και των δασμών. 

Η συμφωνία αίρει την απαγόρευση για αγορές ανταλλακτικών μερών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που κατασκευάζει η κινεζική ΖΤΕ από Αμερικανούς προμηθευτές, ενώ από την πλευρά της η ΖΤΕ καλείται να αλλάξει το διοικητικό της συμβούλιο και το μάνατζμεντ εντός 30 ημερών, να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισ. δολαρίων καθώς και χρηματική εγγύηση 400 εκατ. δολαρίων και να συστήσει μία ομάδα που θα επιλεγεί από τις ΗΠΑ και η οποία θα εποπτεύει τη συμμόρφωση της κινεζικής εταιρείας με τις επιταγές της Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν και πάλι τις δραστηριότητες της κινεζικής εταιρείας», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η εν λόγω διευθέτηση δεν πρόκειται να έχει κάποιο αντίκτυπο ή να επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με το Πεκίνο. «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει τη ΖΤΕ να σταθεί στα πόδια της, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή για οιονδήποτε άλλο παίχτη που δεν θέλει να παίξει σωστά» είπε ο κ. Ρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ μπλόκαραν κάθε πρόσβαση της ΖΤΕ σε προμηθευτές των ΗΠΑ τον Απρίλιο, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία παραβίασε συμφωνία κυρώσεων του 2017 που σχετίζεται με συναλλαγές με Ιράν και Β. Κορέα και εν συνεχεία είπε και ψέματα για τις παραβιάσεις. Η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε λίγες εβδομάδες μετά ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων, ενώ η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα βάζοντας στο στόχαστρο αμερικανικά αγαθά, από αμερικανική σόγια έως αεροσκάφη. 

Πιέσεις από G7 στον Τραμπ
Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες του G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη) θα πιέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο στο θέμα των δασμών και θα προσπαθήσουν να του αλλάξουν γνώμη, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τόσο ο κ. Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συμφώνησαν ότι δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν τα πάντα για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ μετά το πέρας της συνόδου του G7, που αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο. Άλλωστε φάνηκε καθαρά από την προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 ότι δεν κατέστη εφικτή η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της οργής και της δυσαρέσκειας για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Το σίγουρο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί απομονωμένος από τους υπόλοιπους ηγέτες, ενώ για πρώτη φορά μία σύνοδος του G7 πιστεύεται ότι δεν θα παρουσιάσει κοινό μέτωπο σε θέματα της οικονομίας. 

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την επιβολή αμερικανικών δασμών σε εισαγόμενα ηλιακά πάνελ, αρκετές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακύρωσαν ή πάγωσαν επενδύσεις άνω των 2 δισ. δολ. Η αμερικανική βιομηχανία ηλιακών πάνελ απασχολεί περισσότερα από 250.000 άτομα.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα