«Κλείδωσε» η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και τραπεζών

Διοίκηση: Αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου και νέα γραμμή χρηματοδότησης
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 09:22
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στις πέντε πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του εναπομείναντος τμήματος, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, του κοινοπρακτικού δανείου. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση, προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει να ολοκληρώνεται η έγκριση της συμφωνίας από τις πιστωτικές επιτροπές των τραπεζών και θα ανακοινωθούν τότε οι όροι, οπότε ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του. «Εμείς πάντως, ως ΔΕΗ, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, λαμβανομένων υπ’ όψιν των συνθηκών» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ο οποίος επανεξελέγη χθες στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με ποσοστό άνω του 95%, λαμβάνοντας την «ψήφο εμπιστοσύνης» των Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών, αποκάλυψε επίσης πως η συμφωνία περιλαμβάνει και το «άνοιγμα» νέας γραμμής χρηματοδότησης 175 εκατ. ευρώ, η οποία -αν χρειαστεί- θα αξιοποιηθεί εν όψει της αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου. Επίσης, στο περιθώριο της συνέλευσης, σημείωσε πως ήδη η ΔΕΗ προετοιμάζει την έξοδό της στις αγορές εντός της χρονιάς, μία κίνηση ωστόσο που θα αξιολογηθεί στην πορεία, όταν αναβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα και μειωθούν περαιτέρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών. Αναφερόμενος από το βήμα της συνέλευσης στα πρόσφατα μέτρα εκσυγχρονισμού της εταιρείας, μίλησε για την αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας, ώστε η επιχείρηση να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην προσφορά νέων προϊόντων. Παράλληλα, εξήγγειλε την αύξηση των σημείων παρουσίας της ΔΕΗ, πέραν του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων, καθώς και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. 

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις της ΔΕΗ, μίλησε μεταξύ άλλων για τη δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο, με σκοπό τόσο τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής όσο και την είσοδο στην προμήθεια μεγάλων πελατών και οικιακών καταναλωτών. Η δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο αποτελεί πυλώνα και του νέου στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ, το οποίο θα είναι πλήρως έτοιμο τις προσεχείς ημέρες. Ένας ακόμη πυλώνας είναι η ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στις ΑΠΕ, όπου το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει 15πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος την επόμενη 10ετία, μέσω επενδύσεων 2,3 δισ. ευρώ. 

Ο πρόεδρος της εταιρείας δεν παρέλειψε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη της Φλώρινας, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα πραγματοποιηθεί έως τις 17 Ιανουαρίου 2019. Τέλος, αναφορικά με τα χρέη των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, δήλωσε πως είναι εκτός πραγματικότητας τα σενάρια για ρύθμισή τους σε 100 δόσεις. 

Χαιρετισμό στη γενική συνέλευση απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, ενώ τόνισε πως η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνει μέτρα (όπως η αποκλιμάκωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ) που θα ωφελήσουν την επιχείρηση. Στον καταλυτικό ρόλο της επιχείρησης στην ενεργειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης προανήγγειλε την προσφυγή του συνδικαλιστικού οργάνου εναντίον της αποεπένδυσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ομάδα συνδικαλιστών ανάρτησε πανό κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Αναβάθμιση των δικτύων διανομής
Κατά τη χθεσινή συνέλευση, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έκανε ειδική μνεία στα δίκτυα διανομής, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία και διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ. Όπως πρόσθεσε, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση της ομιλικής λειτουργίας με τον ΔΕΔΔΗΕ στον τομέα αυτό, καθώς και για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των δικτύων. Στο περιθώριο της συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ως έναν τομέα ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ τους «έξυπνους» μετρητές, σημειώνοντας ότι το πιλοτικό έργο που έχει δρομολογηθεί (για την εγκατάσταση 170.000 «ρολογιών») ήταν πολύ μεγάλο, κάτι που προκάλεσε τη νομική εμπλοκή του στο ΣτΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο δόκιμη λύση είναι να πραγματοποιηθούν 1-2 πιλοτικά έργα, με την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε 2-3 πόλεις, ώστε να επεκταθεί στη συνέχεια η τοποθέτησή τους σε πανελλαδική κλίμακα.   



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα