Ε.Ε.: Σταθερή η παραγωγή σιτηρών στην Ευρώπη

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2006 13:06

ΠΑΡΑ την ξηρασία που πλήττει τις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, η συνολική φετινή συγκομιδή σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει στο μέσο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών (-0,5%).

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιστημονική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του προηγμένου συστήματος πρόβλεψης της απόδοσης των καλλιεργειών.

Και πάλι, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, τα χαμηλά επίπεδα απόδοσης των καλλιεργειών οφείλονται στη ξηρασία που επικρατεί στη Νότια Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα).

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Επιτροπή παρέχουν εκτιμήσεις για την απόδοση των βασικών καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται σύγκριση με την περυσινή παραγωγή και τη μέση συγκομιδή των τελευταίων πέντε ετών. Εντοπίζονται επίσης οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη ξηρασία εφέτος και γίνεται σύγκριση της κατάστασης με τα ακραία φαινόμενα ξηρασίας σε προηγούμενες περιόδους.

Τα επίπεδα απόδοσης των καλλιεργειών της ΕΕ μειώθηκαν εφέτος λόγω φαινομένων αναλόγων με εκείνων του 2005, σε μικρότερο όμως βαθμό. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις πληγείσες περιοχές είχαν και πάλι επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους. Εάν συνεχιστεί η ξηρασία, η πληγείσα περιοχή μπορεί να διευρυνθεί και οι επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών να γίνουν εντονότερες. Οι τυχόν επιπτώσεις στην άρδευση θα έχουν επίδραση στην παραγωγή αραβοσίτου σε κόκκους, ζαχαρότευτλων και γεωμήλων.

Σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ετών 2001-2005, για τον μαλακό σίτο, το χειμερινό κριθάρι και τον αραβόσιτο, η Επιτροπή προβλέπει πιθανή αύξηση της απόδοσης κατά 4,3%, 2,3% και 3,0%, αντιστοίχως. Για τον σκληρό σίτο προβλέπεται πιθανή μείωση της απόδοσης κατά 2,3% και για το εαρινό κριθάρι κατά 4,4%.

Η γεωγραφική περιοχή που επλήγη από την υφιστάμενη ξηρασία είναι μικρότερη σε έκταση από εκείνη που υπέστη τις συνέπειες της μεγάλης ξηρασίας του 2005 και του 2003. Για παράδειγμα, η έκταση σιτοπαραγωγής που επλήγη από την ξηρασία το 2006 ανέρχεται σε 14% της συνολικής αντίστοιχης έκτασης της ΕΕ, σε σύγκριση με 17% το 2005 και 23% το 2003. Ωστόσο, όπως παρατηρείται σε ορισμένες από τις πληγείσες περιφέρειες – Νότια Γαλλία (Languedoc Roussillon, Provence-Cote d’Azur), Καταλονία στην Ισπανία, Σαρδηνία και κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Ιταλίας – η κατάσταση επιδεινώνεται όσον αφορά τα αποθέματα νερού που είχαν συσσωρευτεί από την άνοιξη.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, θετικό στοιχείο είναι ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο το 2006 ξεκίνησε κυρίως την άνοιξη, ενώ το 2005 είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα (ήδη από το φθινόπωρο 2004). Στις βορειότερες περιφέρειες των σχετικών περιοχών οι υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησαν αργότερα με αποτέλεσμα η επίπτωση στην υγρασία του εδάφους να είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι το 2005.

Πολλές από τις περιοχές που επλήγησαν από την ξηρασία το 2006 είναι μεταξύ εκείνων που επλήγησαν επίσης το 2005, πράγμα το οποίο δημιουργεί ανησυχία όσον αφορά την κατάσταση των αποθεμάτων νερού. Επιπλέον, από ανάλυση των ακραίων φαινομένων ξηρασίας κατά τα τελευταία 30 έτη προέκυψε ότι αυξάνεται η συχνότητα της εμφάνισης ξηρασίας κατά τα τελευταία 15 έτη σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές, δηλαδή στη νοτιοανατολική Ισπανία, τη βορειοδυτική Γαλλία και την κεντρική Ιταλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα