Eurostat: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 13:23
UPD:13:26
EPA/FRANK RUMPENHORST

H ζώνη του ευρώ κατέβασε ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως επιβεβαίωσαν τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία ανέβασε το ίδιο διάστημα τους ρυθμούς της, με στήριγμα τις εξαγωγές, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΑΕΠ των 19 οικονομιών, που μοιράζονται το ευρώ, αναπτύχθηκε 0,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,5% σε ετήσια βάση, ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% σε τριμηνιαία και 2,8% σε ετήσια το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης μειώθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα κατά 0,4% και οι εισαγωγές παρουσίασαν πτώση 0,1%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,5%, ενώ άνοδο 0,5% παρουσίασε και ο πάγιος σχηματισμός κεφαλαίου (σημαντικό μέτρο για τις επενδύσεις). 

Μεταξύ των κρατών μελών συνολικά της Ε.Ε. των 28 τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασαν η Λετονία και η Πολωνία, με το ΑΕΠ τους να μεγεθύνεται κατά 1,6% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ ακολουθούν οι Ουγγαρία και Φινλανδία (ανάπτυξη 1,2%). Στον αντίποδα η Εσθονία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί 0,1%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα