Ποιο Brexit; Λίρα, εξαγορές απογειώνουν τις βρετανικές μετοχές

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 11:05
UPD:11:20
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT

Παρά το εξαιρετικά δύσκολο πρώτο τρίμηνο και την έντονη αβεβαιότητα για το πόσο «σκληρό» θα είναι τελικά το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα βρετανικά blue chips έχουν επιστρέψει σε επίπεδα-ρεκόρ. Πολύτιμο στήριγμά τους είναι η φθηνή λίρα, αλλά και η έντονη κινητικότητα στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις. 

Οι δείκτες FTSE 100 και FTSE 250 (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ανέκαμψαν δυναμικά τον Μάιο από τα χαμηλά, στα οποία είχαν διολισθήσει το Μάρτιο. Ο πρώτος είχε κέρδη 2,2%, ενώ οι μετοχές της Ευρωζώνης τον Μάιο υποχώρησαν 2,5%. Επέστρεψε έτσι σε θετικό έδαφος για το 2018, ενώ κάποια στιγμή το Μάρτιο είχε βρεθεί να παρουσιάζει απώλειες έως και 10% σε σχέση με τις αρχές του έτους.  

Θετική είναι η πορεία των βρετανικών μετοχών και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, παρά τις εμπορικές αντιπαραθέσεις, αλλά και την επικείμενη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το Brexit, στην οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έρθει αντιμέτωπη με μία συμμαχία στελεχών του κόμματός της, που ζητούν παραμονή στην ενιαία εσωτερική αγορά και του Εργατικού Κόμματος, που τάσσεται επίσης υπέρ του «μαλακού» 

To μυστικό τους βρίσκεται στα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τις αρχές τους έτους οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στη Βρετανία έχουν ανέλθει στα 260 δισ. δολάρια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα