Τα όσα θα συμβούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα εξαρτώνται από τον μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, σε συνέχεια της κατάθεσής του στην αρμόδια Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, τονίζει ότι τα μελλούμενα στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν από τον επικείμενο ρυθμό ανάπτυξης και επομένως, κάθε πρόβλεψη υπόκειται σ’ αυτή την κρίσιμη παράμετρο.
Ο ίδιος αναφέρεται, επίσης, και στη δυνατότητα κοινωνικών παροχών, εξηγώντας ότι η επιστροφή του υπερπλεονάσματος στην κοινωνία δύναται να αμβλύνει εν μέρει τις εισοδηματικές ανισότητες.
Εξηγώντας, στη συνέχεια, την αυστηρή θέση του Ταμείου απέναντι στις συντάξεις και το φορολογικό, ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει ότι απορρέει από τις αποκλίσεις που διαπιστώνει το ΔΝΤ σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, επαναλαμβάνει ότι το Ταμείο ζητούσε την άμεση ανακοίνωση και επισημοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως δεδομένα για τα νέα μοντέλα εκτιμήσεων βιωσιμότητας.
Τελικά, διαπιστώνει, βαδίζουμε στην ανακοίνωση των μέτρων λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος, παρά την αντίθετη γνώμη του Ταμείου.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος, επίσης, αναγνωρίζει την έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης στις παρεμβάσεις του Ταμείου, αποδίδοντας αυτό το χαρακτηριστικό στον θεωρητικά βραχυχρόνιο χαρακτήρα των προγραμμάτων του ΔΝΤ.
Σχετικά με τα λάθη του Ταμείου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Έλληνας οικονομολόγος παραδέχεται ότι όντως, υπήρξαν λαθεμένες εκτιμήσεις, ιδίως στην περίπτωση των συνεπειών της λιτότητας.
Όμως, όπως καταλήγει, τέτοιου είδους σφάλματα είναι περίπου αναπόφευκτα στα εφαρμοσμένα οικονομικά, όπου επιχειρείται η πρόβλεψη εξελίξεων με τεχνικά μοντέλα.
naftemporiki.gr