Συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε θέματα ενέργειας οι Οκτώ

Ιδιαίτερη ανησυχία για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου
Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2006 08:58

Από αριστερά προς τα δεξιά οι Τόνι Μπλερ, Ζακ Σιράκ, Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν, περπατούν στο πάρκο του κτηρίου όπου έγινε η συνοδος του G8.

TO ΘΕΜΑ της ενέργειας σε όλες του τις πτυχές υπερίσχυσε στις συζητήσεις της συνόδου του Ομίλου G8 (των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη), κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην Αγία Πετρούπολη.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του Ομίλου υπέγραψαν χθες ανακοινωθέν για την «Παγκόσμια Ενεργειακή Ασφάλεια», που υπογραμμίζει τις διαφορές των οικονομικών υπερδυνάμεων στα θέματα της πυρηνικής ενέργειας και του κλίματος, ενώ συμφώνησαν σε πιο «ανοικτές και διαφανείς» ενεργειακές αγορές και στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως ενεργειακής πηγής για όσες χώρες το θέλουν.

«Αναγνωρίζουμε ότι τα μέλη του G8 κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους, προκειμένου να επιτύχουν την ενεργειακή ασφάλεια και τους στόχους τους για την προστασία του κλίματος. Οσοι από μας έχουν ή σκέπτονται να υλοποιήσουν σχέδια που συνδέονται με τη χρήση ή την ανάπτυξη ακίνδυνης και ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξή της θα συμβάλει στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και ταυτοχρόνως θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση», υπογραμμίζεται σε κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του G8.

Επίσης, και οι οκτώ ηγέτες αναφέρθηκαν στη θεαματική άνοδο των τιμών πετρελαίου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, αναγνωρίζοντας την πρόκληση που αποτελεί η διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών και κρίνοντας απαραίτητη την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, όπως οι αυξημένες τιμές πετρελαίου.

Δέσμευση Ρωσίας

Επίσης, οι ηγέτες του Ομίλου G8 εξασφάλισαν χθες τη δέσμευση από τη Ρωσία, να ανοίξει την ενεργειακή αγορά της στις ξένες επενδύσεις, αν και η Μόσχα δεν υπέγραψε τον Ενεργειακό Χάρτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πιέσει τη Ρωσία να υπογράψει τον Ενεργειακό Χάρτη - βήμα που προϋποθέτει από τη Μόσχα να καταργήσει το μονοπώλιο του κρατικού κολοσσού Gazprom στις εξαγωγές.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιστάθηκε στις παραπάνω πιέσεις, με Ρώσους αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν το Χάρτη απηρχαιωμένο και αναποτελεσματικό. Ομως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν τη δέσμευση της Ρωσίας για άνοιγμα των ενεργειακών αγορών της ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οσον αφορά την αναμενόμενη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με την ένταξη της Μόσχας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), δεν κατάφερε να επιτευχθεί μέχρι χθες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε μεν ότι ο ίδιος και ο Πούτιν βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά ακόμη χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπους εξέφρασε επιφυλάξεις για τους δημοκρατικούς θεσμούς στη Ρωσία -εκ των βασικών σημείων που εμποδίζει την ένταξη της Μόσχας στον ΠΟΕ.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες του G8 ζήτησαν να υπάρξει «συντονισμένη προσπάθεια» για την ολοκλήρωση των πενταετών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο και παράλληλα έδωσαν στο γενικό διευθυντή του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί, ακόμη ένα μήνα περιθώριο για να βρει τρόπους για την επίτευξη συμφωνίας. Επίσης, οι ηγέτες ζήτησαν να μειωθούν οι δασμοί στα φάρμακα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Ζακ Σιράκ

Αναφορικά με το περιβάλλον, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ προειδοποίησε ότι «η ανθρωπότητα χορεύει πάνω σε ένα ηφαίστειο», αναφερόμενος στην υπερθέρμανση του πλανήτη, και κάλεσε τους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούν για μία «φιλόδοξη συμφωνία για μετά το Κιότο», το 2012.

Τέλος, ο Πούτιν εμφανίστηκε θετικός στην ένταξη της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας στο G8, και δήλωσε μάλιστα ότι θα την υποστηρίξει εάν η υποψηφιότητά τους προταθεί από παλαιότερους εταίρους της ομάδας του G8. «Μπορεί η Ρωσία που έγινε πρόσφατα μέλος στο G8, να πάρει πρωτοβουλία για την ένταξη νέων μελών», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα