Συνεχίζεται η πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2001 14:25
UPD:14:35

Αμετάβλητη παραμένει η εικόνα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με την πλειονότητα των δεικτών να παραμένει σε αρνητικό έδαφος.

Εξαίρεση αποτελεί ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος από την αναδιάρθρωση των χρηματιστηριακών δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI). Ο δείκτης των blue chips ενισχύεται από την αρχή της συνεδρίασης και αυτή την ώρα βρίσκεται στις 5.935,2 μονάδες με άνοδο 0,34%, Σημειώνεται, ότι στο δείκτη EAFE (Eυρώπης, Aυστραλίας, Aπω Aνατολής) η Bρετανία έxει τη μεγαλύτερη αύξηση στάθμισης, από 21,2% σε 26,2%.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές μεταλλευτικών και πετρελαϊκών εταιρειών εξαιτίας της ανόδου των τιμών του χρυσού και του πετρελαίου αντιστοίχως, στις διεθνείς αγορές. Η μετοχή της μεταλλευτικής Anglo American ενισχύεται κατά 5,47%, ενώ αξιοσημείωτη άνοδο σημειώνουν και οι μετοχές των ομοειδών επιχειρήσεων Billiton και Rio Tinto. Οι μετοχές των πετρελαϊκών Shell και BP Amoco ενισχύονται κατά 1,60% και 1,06% αντιστοίχως. Η μετοχή της αλυσίδας λιανικής Marks&Spencer υποχωρεί κατά 3,76% εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για την περυσινή χρήση που θα ανακοινωθούν αύριο.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης, γεγονός το οποίο αναλυτές αποδίδουν στην αναδιάρθρωση των χρηματιστηριακών δεικτών της MSCI. Συγκεκριμένα, στο καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης που εισάγει η MSCI το βάρος των δεικτών αναπροσαρμόζεται, ώστε να εξαιρούνται τα στρατηγικά μερίδια που κατέxουν οι κυβερνήσεις, άλλες επιxειρήσεις και ιδιώτες καθώς επίσης και να αντανακλά τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία μετοxών από ξένους επενδυτές. Από τη διαδικασία αυτή πλήττονται εταιρείες των οποίων οι μετοχές ελέγχονται σε μεγάλο ποσοστό από το κράτος, όπως οι γαλλικές France Telecom και Credit Lionnais.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,74% και βρίσκεται στις 5.596,57 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών Credit Lyonnais και France Telecom υποχωρούν κατά 3,10% και 2,36% αντιστοίχως, ενώ εκείνη της πετρελαϊκής Total Fina Elf ενισχύεται κατά 4,8% μετά τη σημαντική αύξηση της τιμής του αργού.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX έχει διαμορφωθεί στις 6.167,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,31%. Η μετοχή της HypoVereinsbank υποχωρεί κατά 1,6% μετά τη σημερινή είδηση ότι τα προ φόρων κέρδη της το πρώτο οικονομικό τρίμηνο έφθασαν τα 770 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ που ανέμεναν αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα