Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Περί τα τέλη Ιουνίου θα καταθέσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εισήγησή της για τις προσφορές που υποβλήθηκαν για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα 3 θαλάσσια μπλοκ, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς και στο Ιόνιο. Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης για τους εκπροσώπους του Τύπου, με αντικείμενο το έργο της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) στον τομέα της ασφάλειας στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Στο πλαίσιο των δύο διεθνών διαγωνισμών για τις παραπάνω περιοχές, για τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. Το μπλοκ του Ιονίου διεκδικούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε συνεργασία με την ισπανική Repsol. Υπό την προϋπόθεση πως η εισήγηση θα γίνει αποδεκτή από το ΥΠΕΝ, θα ανοίξει ο δρόμος για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για την κατακύρωση των παραχωρήσεων.
Ειδικά πάντως στην περίπτωση των «οικοπέδων» της Κρήτης η ταχύτητα με την οποία θα «τρέξει» η διαδικασία θα αποτελέσει επίσης βαρόμετρο και για το αν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες για τη λήψη νέων σεισμικών δεδομένων στις θαλάσσιες περιοχές νότια του νησιού. Η λήψη των δεδομένων θα γίνει από τη νορβηγική PGS, η οποία γι’ αυτό τον σκοπό αναζητεί εταιρείες που θα ήταν διατεθειμένες να συγχρηματοδοτήσουν τις έρευνες. Επομένως, με δεδομένο ότι η πετρελαϊκή αγορά παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας παραχώρησης των δύο «οικοπέδων», η στάση των επενδυτών θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα με την οποία αυτή θα προχωρήσει.
Την ίδια στιγμή, ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των μεγάλων κινδύνων στις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η ΕΔΕΥ έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Έτσι, σε συνεργασία με την εταιρεία DNV GL, έχει εκπονήσει μια σειρά από κατευθυντήρια έγγραφα οδηγιών για τους διαχειριστές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με στόχο τη μείωση των πιθανών κινδύνων και των συνεπειών τους.
Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας για όλες τις εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα πλωτά γεωτρύπανα που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, αλλά και νέες εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού. Η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου 2018, προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις στην Ε.Ε. Ως μέρος της αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας, η ΕΔΕΥ σχεδιάζει και διενεργεί επιθεωρήσεις όλων των υπεράκτιων εγκαταστάσεων.