Κοινό μήνυμα για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης από Σεντένο - Ντομπρόβσκις

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 19:42
UPD:19:45
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Το σήμα του ευρώ έξω από τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.

 

Την ανάγκη λήψης αποφάσεων για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης υπογράμμισαν από κοινού ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών διαμήνυσε με νόημα ότι «είναι ώρα αποφάσεων και όχι αναβολών», ενώ εξήγησε ότι ο φόβος της περαιτέρω ολοκλήρωσης ήταν και η βασική αιτία της πρόσφατης κρίσης - χρέους.

«Εάν αυτή προχωρήσει τώρα προς όφελος των πολιτών, θα είναι και ο τρόπος να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός» έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας ότι τον Ιούνιο «οι ηγέτες ή θα αποφασίσουν η Ευρωζώνη να παραμείνει ευάλωτη στην επόμενη κρίση και στην αστάθεια των αγορών, ή θα δείξουν ότι παίρνουν την Ευρώπη και το ευρώ στα σοβαρά»  

Ο Σεντένο εξήρε, επίσης, τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας για την εγγύηση των καταθέσεων, σημειώνοντας ότι «οι εικόνες των Ελλήνων πολιτών έξω από τις τράπεζες», κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, «δεν είναι αποδεκτές και δεν πρέπει να τις ξαναδούμε».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απηύθυνε έκκληση για την άμεση λήψη αποφάσεων, επισημαίνοντας ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε από τις συζητήσεις στις αποφάσεις».

Κατά τον ίδιο, οι στόχοι των κρατών-μελών και της Κομισιόν αφορούν την τραπεζική ένωση, τον κοινό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των «προβληματικών» τραπεζών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα