Πρόταση για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με στόχο την αύξηση των εσόδων μέσω και της εμφάνισης «αδήλωτων εισοδημάτων» κατέθεσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας αναλύει την εν λόγω πρόταση, η οποία ουσιαστικά δίνει κίνητρα για συλλογή αποδείξεων (είτε η πληρωμή είναι με «πλαστικό χρήμα» είτε με μετρητά) σε συνδυασμό, μεταξύ άλλων, με τη σύνδεση των τερματικών POS με το TAXISNET και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
«Έφτασε η ώρα για τομή και γενναίες αποφάσεις στο φορολογικό μας σύστημα, με ένα νέο, απλό και σταθερό σύστημα, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές» τονίζει και εξηγεί πως ο πυρήνας του προτεινόμενου μοτνέλου είναι η φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα- έξοδα) για όλους και έχει τρεις βασικές παραδοχές:
α) Στα έξοδα προτείνεται να υπάγονται όλες οι συναλλαγές που έχουν γίνει με «πλαστικό χρήμα» (ηλεκτρονικά, μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών) και με μετρητά.
β) Πρέπει να προβλεφθεί και η αυτόματη καταχώρηση στα έξοδα των δαπανών του φορολογούμενου, μέσω των τερματικών POS, χωρίς να είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων.
γ) Επί της διαφοράς που προκύπτει, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή, ο οποίος θα πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να υπάρχει σημαντικό κίνητρο για απαίτηση απόδειξης από τον καταναλωτή. Ο συντελεστής πρέπει να υπολογίζεται- ανάλογα με το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος- από 22% έως 40%.
Ωστόσο είναι αναγκαίες και άλλες παρεμβάσεις όπως επισημαίνει ο κ. Κόλλιας, όπως η επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη σύνδεση των τερματικών POS με τις ελεγκτικές αρχές, με στόχο την αυτόματη καταχώρηση των εξόδων στην καρτέλα του φορολογούμενου. «Οι αποδείξεις πρέπει να είναι ονομαστικές και με το ΑΦΜ του καταναλωτή/συναλλασσόμενου σε πληρωμές με μετρητά» τονίζει.
Στον ΦΠΑ προτείνεται ενιαίος κύριος συντελεστής 20%, χαμηλός συντελεστής 10% και κατάργηση του ενδιάμεσου 13%. Για τον συντελεστή του 24% προτείνεται η μείωσή του στο 20%, ενώ οι κατηγορίες με συντελεστή 13% και 6,5% μεταφέρονται στο 10%.
Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσουν να απαλλάσσονται από την επιβολή ΦΠΑ (μηδενικός ΦΠΑ) αγαθά και υπηρεσίες, όπως προβλέπονται στο άρθρο 22 του Ν.2859/2000 όπως ισχύει σήμερα και να εξετασθεί η απαλλαγή από ΦΠΑ αγαθών- υπηρεσιών κοινωνικού σκοπού (περιπτώσεις με συντελεστές κάτω του 6,5%). Τέλος, επιβάλλεται να ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής κατά 30% για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.