Μάχη με τον χρόνο για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Προαπαιτούμενο από τους θεσμούς η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 12:53
UPD:13:04
SOOC/Alexandros Michailidis

 Η διαθεσιμότητα του ποσού εκπνέει στις 15 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι το πράσινο φως θα πρέπει να έχει δοθεί πριν από αυτή την ημερομηνία.

Γκάζι πρέπει να πατήσει η κυβέρνηση προκειμένου να συλλέξει τα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν ότι έχει σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος στο μέτωπο των ληξιπρόφεσμων οφειλών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τα αποτελέσματα στα δύο μέτωπα αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της αποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM. Η διαθεσιμότητα του ποσού εκπνέει στις 15 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι το πράσινο φως θα πρέπει να έχει δοθεί πριν από αυτή την ημερομηνία.

Τα τελευταία στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και γεννούν ανησυχία για απώλεια της υποδόσης. Αν και στο κομμάτι των πλειστηριασμών τα πράγματα προχωρούν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. 

Σημειωτέον, η συγκράτηση δαπανών του ελληνικού δημοσίου αποτελεί βασικό όχημα της επίτευξης υπερπλεονασμάτων - όπως κατέδειξαν και τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του έτους - ανεξάρτητα από την πορεία των εσόδων.

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στη Ναυτεμπορική ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ ήταν ξεκάθαρος. «Η εκταμίευση αυτή θα μπορέσει να γίνει αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει μειώσει περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου» τόνισε, προσθέτοντας ότι ένας από τους στόχους του προγράμματος του ESM είναι να εκμηδενίσει αυτές τις οφειλές.

Το πράσινο φως για την υποδόση θα μπορούσε να δοθεί στην προγραμματισμένη για τις 8 Ιουνίου συνεδρίαση του ESM, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει λίγα 24ωρα στη διάθεσή της. 

Ν.Δ.: Η εσωτερική στάση πληρωμών μόνιμη πραγματικότητα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, άσκησε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας. 

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στερεί ρευστότητα από την αγορά, στεγνώνοντας την πραγματική οικονομία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διατηρούνται και φέτος υψηλές, περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητες παρά την εκταμίευση δόσεων για την αποπληρωμή τους» σημειώνει και προσθέτει: «Αποδεικνύεται, έτσι, ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές, και ότι καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη η πλήρης εξόφλησή τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση».

«Πρόκειται για ακόμη έναπεδίο άσκησης οικονομικής πολιτικής στο οποίο γίνεται ολοφάνερη η κυβερνητική ανικανότητα» υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας και θυμίζει ότι η Ν.Δ. έχει προτείνει σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, την πλήρη εκτέλεσε του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης, μέσω του τραπεζικού συστήματος. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα