Τράπεζες: Διαπραγμάτευση με ΟΤΟΕ μόνο επί περιορισμένης ατζέντας

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2006 16:10

«Η ΕΤΕ εξακολουθεί να πιστεύει, όπως πιστεύουμε και οι περισσότερες τράπεζες, ότι στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι δύσκολο οι τράπεζες να δεχθούν και να συμφωνήσουν σε κοινή αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων υπό τη μορφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Οι κατά τράπεζα επιχειρησιακές συμβάσεις, που είναι και αυτές κατά το νόμο συλλογικές, προσφέρονται περισσότερο για διευθετήσεις τέτοιων θεμάτων... Σε σειρά συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών καταλήξαμε σε μια ατζέντα επτά θεμάτων:

1) αύξηση βασικών κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου

2) αύξηση 3 επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα

3) αναπροσαρμογή 3 οικονομικών ενισχύσεων σχετικών με πολιτιστικές, αθλητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες

4) διευθέτηση ωραρίου λειτουργίας ειδικών μονάδων τραπεζών, όπως μηχανογραφικά κέντρα, θεματοφυλακή, διαθέσιμα, phone banking, κλπ.

5) ειδικό ωράριο λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων

6) ευέλικτο ωράριο εργασίας του προσωπικού κεντρικών υπηρεσιών

7) Αντιμετώπιση του θέματος κατάτμησης αδειών

Με βάση μόνο αυτά τα θέματα φαίνεται ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να εξουσιοδοτήσουν εκπροσώπους τους για να αρχίσει μια διαπραγμάτευση.

Τα θέματα αυτά έχουν άτυπα συζητηθεί με την ΟΤΟΕ που φαίνεται ότι δεν έχει αντίρρηση επί της αρχής. Ομως επισήμως η ΟΤΟΕ αρνείται να προσχωρήσει σε διαπραγμάτευση επί περιορισμένης, όπως έχει χαρακτηριστεί, ατζέντας και επιμένει στη διαπραγμάτευση σε πολύ ευρύτερη ατζέντα. Για μια τέτοια διαπραγμάτευση, κατέστη προφανές μετά από σχετικές διαβουλεύσεις, ότι δεν συγκεντρώνεται το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό του 70% των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΕΤΕ όπως πιστεύουμε και όλες οι άλλες τράπεζες, δεν έχουν πλέον την ευθύνη αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα