BDRY: Ελληνικής έμπνευσης επενδυτικό προϊόν που παρακολουθεί τους ναύλους στα πλοία ξηρού φορτίου

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 08:56
UPD:08:57

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Tο πρώτο και μοναδικό επενδυτικό προϊόν παγκοσμίως που διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο και παρακολουθεί τα ναύλα στα πλοία ξηρού φορτίου (Dry Bulk) χρησιμοποιώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures), είναι το Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (ticker: BDRY). Δημιουργήθηκε από Έλληνες και επικεντρώνεται αποκλειστικά στα μεγάλα φορτηγά πλοία παρέχοντας απευθείας πρόσβαση σε ένα βασικό κομμάτι της παγκόσμιας ναυτιλίας που μέχρι εκείνη τη στιγμή  δεν ήταν εύκολα προσβάσιμο. Κι αυτό γίνεται με ένα απλό, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.

Το BDRY παρέχει κατευθείαν έκθεση σε ένα σημαντικό κομμάτι της διεθνούς αγοράς πρώτων υλών, αυτό της μεταφοράς τους. Το σιδηρομετάλλευμα, το κάρβουνο και οι σπόροι είναι τα τρία βασικά εμπορεύματα που μεταφέρονται με τα φορτηγά πλοία. Η Ασία, και πιο συγκεκριμένα η Κίνα, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης για χύδην ξηρά φορτία, συνδέοντας το BDRY με τη μεγάλη  ανάπτυξη και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε αυτές τις περιοχές του κόσμου. Η ετήσια αύξηση στη ζήτηση πρώτων υλών κυμαίνεται ιστορικά στο 6%, διαμορφώνοντας το μέρος της ζήτησης για αυτόν τον κλάδο της ναυτιλίας σε υψηλό ποσοστό.

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά διαμορφώνεται παγκοσμίως από τον αριθμό των διαθέσιμων πλοίων. Η προσφορά λοιπόν αναμένεται να μεγαλώσει με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών (περίπου 2% ετήσια αύξηση σε σχέση με το 6,6% μέσο όρο τα τελευταία 15 χρόνια). Το σημερινό βιβλίο παραγγελιών, που δείχνει πόσα πλοία κτίζονται αυτήν την περίοδο, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το μέγεθός του τα τελευταία αρκετά χρόνια. Με δεδομένο ότι χρειάζονται περίπου 2 χρόνια από τη στιγμή της παραγγελίας ενός πλοίου μέχρι την παράδοσή του, έχουμε πολύ καλή ορατότητα για το πώς θα διαμορφωθεί η προσφορά.

Δημιουργοί του προϊόντος αυτού μοναδικού ναυτιλιακού προϊόντος,  είναι δύο Έλληνες. Ο Γιάννης Κάρτσωνας που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, μετά από 15 χρόνια στο χώρο της Ναυτιλίας , δημιούργησε το δικό του ETF (Exchange Traded Fund). Μετά την έγκριση από την US Securities and Exchange Commission, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, το Breakwave Dry Bulk Shipping ETF άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 22 Μαρτίου 2018. O Θάνος Σοφιός μετά από 20 χρόνια στον τραπεζικό τομέα (Citibank, Marfin, Πειραιώς και Alpha Bank), συνεργάσθηκε με τον κ. Κάρτσωνα, στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα