Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Για νέο αρνητικό ρεκόρ στην κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα μας φέτος μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ενώ απάντησε σε ερώτημα μετόχου για την πιθανότητα μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν «οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απρόβλεπτες, με την αβεβαιότητα να παραμένει. Ο Τιτάνας είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη επιχείρηση με το 95% της δραστηριότητάς του πλέον να προέρχεται από το εξωτερικό. Η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα μάς στοιχίζει και κάποιοι ξένοι μέτοχοί μας το θυμίζουν αυτό. Παλεύουμε με τα μεγαθήρια του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο η επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε την έδρα μας στην Ελλάδα. Όμως, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα με στόχο την ανάπτυξη του ομίλου μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον».
Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας Τάκης Αράπογλου πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρακτικού τύπου θέμα και συμπλήρωσε αναφερόμενος σε άλλες εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους ότι επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι στη δραστηριότητά τους.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τιτάν, η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από την περσινή όσον αφορά την κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα. Οι επενδύσεις για την κατασκευή ξενοδοχείων και τον τουρισμό δεν επαρκούν για να αντισταθμιστεί η έλλειψη επενδύσεων σε ιδιωτικές κατοικίες και έργα υποδομής. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για το 2019. Να σημειωθεί ότι το 2017 μόνον το 17% του συνολικού τζίρου της Τιτάν (249 εκατ. σε σύνολο 1,506 δισ. ευρώ) και το 7% των EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προήλθε από την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.
Οι θετικές προοπτικές που διαβλέπει η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας για την πορεία του ομίλου βασίζονται στην αγορά των ΗΠΑ.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2017, 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αποφάσισε και την επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά κάθε κοινή και προνομιούχο μετοχή.