Market Beat: Η ατμόσφαιρα διεθνώς αλλάζει, διευκολύνεται άνοδος μέσω των τραπεζών

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 10:16
UPD:10:18
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τις τράπεζες οδηγό στην αντίδραση από τα νέα χαμηλά για το 2018, το ΧΑ πήρε ανάσες που είχαν τόσο ανάγκη οι τιμές των μετοχών του, αφού στις μισές πτωτικές συνόδους του Μάη υποχωρούσαν γενικευμένα. Τα αίτια των ρευστοποιήσεων δεν αφορούσαν μόνο τα στοιχεία από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ή από την κερδοφορία των εισηγμένων. Μεγάλο ποσοστό από τον αρνητισμό, έναντι των τοποθετήσεων σε μετοχές, γέννησαν οι εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική αρένα. Την άδεια να χαρακτηρίσουμε το διεθνές πολιτικό πεδίο ως αρένα, έδωσαν οι κυβερνήσεις που ανέδειξαν οι εκλογές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι υπάρχουσες ηγεσίες χωρών με καθεστώτα που δεν λειτουργούν δημοκρατικά. Βλέπε, Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες που αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα ή την κατάσταση στη Συρία. Καθώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων κάθε μιας γέννησε επιθετικές ρητορικές και κινήσεις που δυσκόλεψαν το διάλογο και διόγκωσαν την ένταση και τις αντιθέσεις. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εβδομάδα που πέρασε σφραγίστηκε από δυο γεγονότα στατιστικού χαρακτήρα. Είχε την εκτόνωση των πιέσεων που προκάλεσε ο διεθνής αρνητισμός και η περίπτωση της ΦΦΓΚΡΠ με την τελευταία μιας πτωτικής αλυσίδας σύνοδο, όπου σημειώθηκε νέο χαμηλό έτους. Πλήθος μετοχών του δείκτη των θεσμικών έκανε το κατώτερο εβδομάδας και κατώτερο μήνα και τριμήνου και έτους αλλά όχι χαμηλό τελευταίων 12 μηνών. Μάλιστα ο τζίρος της Τρίτης ήταν σχετικά μεγάλος. Από εκείνη τη μέρα φάνηκε πως οι τράπεζες που εμφάνισαν χαμηλό ημέρας στις 781 μονάδες και έκλεισαν στις 793,69, θα μπορούσαν να σηκώσουν την αγορά ψηλότερα.

Γιατί αυτός ο κλάδος πιέστηκε υπερβολικά τελευταία. Λόγω της εικόνας στα ελληνικά ομόλογα που πιέστηκαν από την πολιτική αστάθεια της Ιταλίας αφού οι αποδόσεις πλησίασαν πάλι το 5%. Ο δείκτης τους υποχωρεί με ένα μικρό μόνο διάλειμα μετά από τις 5/5 που επίσημα ανακοινώθηκε πως οι συστημικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής, χωρίς να φανεί πως θα χρειαστούν άμεσα ανακεφαλαιοποίηση. Έτσι μετά την ανακοίνωση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των ελέγχων αντοχής των τραπεζών, μαζί με τις ρευστοποιήσεις από εκείνους που πουλάνε τη θέση τους στην είδηση (επίσημα γνωστοποιήθηκε στις 5 Μαΐου) έχοντας αγοράσει προηγούμενα, εμφανίστηκε ένας κυριολεκτικά τοπικός «μαύρος κύκνος». Η υπόθεση ΦΦΓΚΡΠ έκανε και επενδυτές με διαφορετικά επενδυτικά χαρακτηριστικά να αντιδράσουν ρευστοποιώντας θέσεις σε πολλές μετοχές του 25άρη.

Σε πέντε συνόδους ο Τραπεζικός δείκτης από τις 1017 έπιασε ενδοσυνεδριακά τις 903,44 και ακολούθησε αντίδραση τριών ημερών που δεν είχε δύναμη. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν 11 συνεδριάσεις, από τις 14 ως τις 29 Μαΐου, με μια μόνο ανοδική ανάμεσά τους, που οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη ως τις 781 μονάδες. Δηλαδή πάλι κοντά στις 766, από όπου ξεκίνησε η ανοδική προεξόφληση των stress test. Με τα παραπάνω προσεγγίζουμε τα αίτια μιας υπερβολής στην αντιμετώπιση των τραπεζικών μετοχών, αφού μαζί με το πούλα στην είδηση ήρθε και το πούλα γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη στο σύστημα. Οι επαγγελματίες και οι ιδιώτες τρομάζουν εξίσου μπροστά σε ένα μαύρο κύκνο, όταν την ατμόσφαιρα βαραίνει μόνιμα η πολιτική αστάθεια από διαφορετικά αίτια σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Μόλις φάνηκε πως το Ιταλικό δράμα πιθανά δεν θα γίνει τραγωδία που θα βλάψει το ευρώ, οι πιέσεις χαλάρωσαν και η διάθεση για ρίσκο στις τραπεζικές μετοχές του 25άρη ήταν έκδηλη.  

Στη βδομάδα ο ΓΔ ενισχύθηκε +2,80% ενώ ο 25άρης +2,30% και ο FTSEM κέρδισε +2,60% με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφωθούν αντίστοιχα σε -3,19%, -1,87% και +1,30%. Ήταν μια άνοδος που σημειώθηκε κόντρα στην επίδοση που εμφάνισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και ειδικά των χρηματιστηρίων της περιφέρειας του ευρώ που οι δείκτες τους δεν ξεπέρασαν το χτύπημα από την Ιταλική κρίση. Την οδήγησαν οι τράπεζες όπως θα φανεί και από την στατιστική εικόνα των blue chip στο τετραήμερο. Το πλήθος των ανοδικών (17) αναγκάζει σε διαχωρισμό τους. Πρώτα αυτά που «κερδίζανε» τη μέρα από +1% και πάνω κατά μέσο όρο και ήταν ΕΥΡΩΒ +18,29%, ΠΕΙΡ +14,58%, ΑΛΦΑ +8,33%, ΕΤΕ +5,96%, ΓΡΙΒ +5,81%, ΤΙΤΚ +5,56%, ΕΧΑΕ +4,34%, και ΟΛΠ +4,05%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές αντέχουν την πολιτική αστάθεια όσο υπάρχει ανάπτυξη

Είναι γεγονός πως η ροή των ειδήσεων από την διεθνή πολιτική σκακιέρα δικαιολογεί τη μεταβλητότητα που έχει εγκατασταθεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αλλά επίσης γεγονός είναι, πως παρά τα χρόνια που διαρκεί η άνθιση των χρηματιστηρίων και ενώ οι κίνδυνοι που έχουν εμφανιστεί είναι διαφορετικοί από το 2008, οι επενδυτές δεν μειώνουν αποφασιστικά τις τιμές των βασικών δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Καθώς όπως έχουμε αναφέρει οι ενδείξεις για μια επικείμενη ύφεση παγκοσμίων διαστάσεων παραμένουν αδύναμες, ενώ συνεχίζουν τα μακροοικονομικά δεδομένα να υπογραμμίζουν την ύπαρξη ανάπτυξης, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς.

Ο τρέχων κύκλος της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ συμπλήρωσε βίο 107 μηνών. Αυτό τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο από τις προηγούμενες οκτώ περιόδους διαρκούς ανάπτυξης από το 1959 ως τώρα. Η σημερινή οικονομική επέκταση έχει διαρκέσει τόσο πολύ, κυρίως επειδή ήταν σχετικά αργή. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε μια έκρηξη, η οποία στο παρελθόν προετοίμαζε συχνά το σκηνικό για μια επακόλουθη κατάρρευση. Θα γίνει ο μακρύτερος κύκλος επέκτασης αν συνεχιστεί ως τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Τα επιτόκια και η ανάπτυξη των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τη συρρίκνωση του ισολογισμού της και τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ως νομισματική "εξομάλυνση". Ωστόσο, οι επενδυτές την αντιλαμβάνονται ως νομισματική σύσφιξη που θα επιδράσει αρνητικά στο σώμα των υποψήφιων δανειοληπτών. Η αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το μηδέν στο 1,50% -1,75% από τα τέλη του 2015, μπορεί να φαίνεται σχετικά αβλαβής, αλλά μετά από επτά χρόνια που ήταν στο μηδέν σχεδόν, από τα τέλη του 2008 έως τα τέλη του 2015, αποδεικνύεται πως είναι μάλλον μεγάλη υπόθεση.

Οι μεγάλες περίοδοι άφθονης φθηνής πίστωσης συνήθως ενθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές υπερβολές, ιδίως μεταξύ των δανειοληπτών που εκδίδουν σχετικά βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα που μπορεί να χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθούν με απροσδόκητα υψηλότερα επιτόκια. Η ιστορία δείχνει ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν συχνά προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία μετατράπηκε σε ύφεση. Αυτή τη φορά, πολλά χρήματα έχουν αντληθεί από την αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ. Από το 4ο τρίμηνο του 2008 έως το 4ο τρίμηνο του 20017, τα εταιρικά ομόλογα εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα που εκκρεμούν, αυξήθηκαν κατά 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ύψος ρεκόρ 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπορεί αυτή να είναι η ακούσια συνέπεια της καλοπροαίρετης διαδικασίας ομαλοποίησης από την πλευρά της Fed; Για την ώρα η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ δεν εμφανίζει σημάδια που να δείχνουν μια επερχόμενη ύφεση. Πρέπει να ψαχτούν πολύ βαθιά τα στοιχεία για την απασχόληση του Μαΐου για να βρεθεί κάτι που να μοιάζει κατ’ ελάχιστο με άσχημα νέα για την οικονομία. Οι επιχειρήσεις προσθέσανε 223.000 θέσεις εργασίας για το μήνα, ωθώντας το ποσοστό της ανεργίας σε 3,8%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2000 που ταυτίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ, από το 1969, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg περίμεναν  κατά μέσο όρο 190.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι περισσότεροι λένε τώρα ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve στα μέσα Ιουνίου είναι βεβαία.

Διεθνείς απειλές της ανάπτυξης

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν παγκόσμια, αλλά είχε επίκεντρο την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι αυτή τη φορά το επίκεντρο θα μπορούσε να είναι στις αναδυόμενες αγορές ή στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αναφέραμε πρόσφατα τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, τελευταία συζήτησε τον κίνδυνο που θέτουν στις αναδυόμενες αγορές οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Σε ομιλία με τίτλο “Οι επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες και στις διεθνείς κεφαλαιακές ροές”. «Είναι σημαντικό να πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών στις προηγμένες οικονομίες (βλέπε σύσφιξη) θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με τρόπο που μπορούν να την διαχειριστούν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει τους ενδεχόμενους κινδύνους που απορρέουν από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής παγκόσμια».

Στο τέλος της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου στους  FT ανέφεραν: «Η διόγκωση των φόβων για πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και την Ισπανία έπληξε τις δύο μεγαλύτερες περιφερειακές αγορές χρεογράφων της ευρωζώνης την Παρασκευή με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται μέρος των κρατικών ομολόγων των δύο χωρών με επίσης απότομη μείωση των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Οι Ιταλοί αγωνίζονται, όπως κάνουν τακτικότατα, να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι ηγέτες του σημερινού συνασπισμού περιλαμβάνουν τους λεγόμενους "ευρωσκεπτικιστές". Στην Ισπανία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε ψήφο μη εμπιστοσύνης στη μειοψηφική κυριαρχία του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, του οποίου το κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα έχει πληγεί από ένα σκανδάλου χρηματοδότησης των προεκλογικών του εκστρατειών. Οι Έλληνες θέλουν έναν άλλο γύρο ελάφρυνσης του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη. Η κρίση τους συνεχίζεται από το 2010.

Μπορεί τίποτε από τα παραπάνω να γίνουν πραγματική απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά υπάρχουν και οι φόβοι του εμπορικού πολέμου.  Αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, όταν ο Πρόεδρος Trump διαμήνυσε για δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα και πιο πρόσφατα απείλησε να επιβάλει σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump αναφέρθηκαν πολλές εξαιρέσεις σε εταιρείες που βασίζονται σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Η έναρξη των εμπορικών πολέμων, κυρίως με την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά σύμφωνα με αρκετούς έγινε την Πέμπτη. Αλλά η εικόνα των διεθνών αγορών αποτύπωσε μέτρια ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αισιοδοξία για την πορεία των κερδών των εταιριών των ΗΠΑ και μεγαλύτερη επιφύλαξη για το μέλλον των αναδυόμενων οικονομιών.

Ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross χαρακτήρισε το 25% δασμών για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο μια "ασήμαντη αύξηση" στις τιμές που θα μεταφερθούν στους Αμερικανούς καταναλωτές. Ο John G. Murphy, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πολιτικής για το Εμπορικό Επιμελητήριο των Η.Π.Α., δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων των δασμών "για την βιομηχανία και την οικοδομική δραστηριότητα θα είναι σημαντικός".

Οι δασμοί αυτοί αποτελούν συνέχεια όσων είχαν εφαρμοστεί πριν από δύο μήνες. Οι εταίροι της ΕΕ και των χωρών της ΝΑFTA απαλλάχθηκαν για δύο μήνες, αλλά δεν κατάφεραν οι αρμόδιοι να πιέσουν την ΕΕ και τους υπόλοιπους για αυθόρμητες παραχωρήσεις. Έτσι οι ΗΠΑ επέβαλαν τα πρόσθετα τέλη στους στενότερους εμπορικούς τους εταίρους. Η κίνηση διπλασίασε τον όγκο των εισαγωγών μετάλλων που υπόκεινται σε δασμούς.

Οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν 40% από την αρχή του έτους και είναι σχεδόν 50% υψηλότερες από ό, τι στην Ευρώπη ή την Κίνα. Οι δασμοί επί του χάλυβα έχουν ήδη αποδειχθεί αντιπαραγωγικοί. Όταν επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο Μπους πριν από 15 χρόνια, οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τη βιομηχανία χάλυβα, έκλεισαν τόσες πολλές θέσεις εργασίας, που έπρεπε να εξαλειφθούν οι δασμοί νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Τώρα οι εγχώριοι παραγωγοί αλουμινίου είναι στην πραγματικότητα ενάντια στον τελευταίο γύρο των δασμών, που υποτίθεται ότι τους ωφελούν. Σε παγκόσμια κλίμακα, η βιομηχανία των Η.Π.Α. στηρίζεται σε εισαγόμενο πρωτογενές αλουμίνιο, χωρίς αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Η ανάγκη είναι τεράστια. Η ζήτηση από τις ΗΠΑ ανέρχεται ήδη σε 5,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αλλά η εγχώρια παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμένη. Πέρυσι, η βιομηχανία των ΗΠΑ παρήγαγε λιγότερο από 1 εκατομμύριο τόνους πρωτογενούς αλουμινίου. Δεδομένης της δυναμικότητας, θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 2 εκατομμύρια τόνους, μένοντας ακόμη πολύ μακριά από αυτό που χρειάζονται και απαιτούν οι καταναλωτές. Με δεδομένο αυτό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η ένωση αλουμινίου δήλωσε ότι οι δασμοί γενικά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας κατά τη μεσαία και μεταγενέστερη επεξεργασία - που αντιπροσωπεύουν περίπου το 97% των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Την πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουνίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2734,62 μονάδες, είχε άνοδο +0,49% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +2,28%. Ο Dow, με μεταβολή -0,48%, έκλεισε στις 24.635,21 μονάδες, στο 2018 απέδωσε -0,34%. Ο S&P400 είχε συνέχεια στην άνοδο κερδίζοντας +0,59% με επίδοση φέτος +3,04%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,29%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +7,32%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +1,62%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2018 στο +9,43%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -0,66%, στα 1219,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -0,55%. Ομοίως κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά -2,65%.  Στο 2018 γράφει κέρδη +9,33%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,37% στη βδομάδα εμφανίζοντας κέρδη, +0,18%, στο 2018. Ο DAX βούτηξε -1,65%, με ετήσια επίδοση -1,50%, ο CAC είχε μεταβολή -1,39%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +2,88%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,98% και στο έτος αποδίδει -4,10%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,29%, στο 2018 αποδίδει +1,17%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -2,10%, με +1,10% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -0,17%, έχει επίδοση για το 2018 -8,80%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,24%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -2,61%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,89% και επίδοση για φέτος -1,16%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,87%, στο 2018 αποδίδει +3,44%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -0,31% και στο 2018 έχει επίδοση +1,92%. Πτώση -2,11% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -7,02%. 

ΧΑ

Εβδομάδα επιστροφής αγοραστικού ενδιαφέροντος για τράπεζες

Τα προσωρινά τεχνικά δεδομένα εμφανίζουν την εβδομάδα που πέρασε ως εκείνη που σημειώθηκε στροφή 180 μοιρών στην τάση που επικράτησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του Μαΐου. Μετά την αργία της Δευτέρας, το ξεκίνημα αποτέλεσε συνέχεια των τριών καθοδικών συνεδριάσεων της τελευταίας χρηματιστηριακά βδομάδας του Μάη. Στην εξέλιξη των συναλλαγών της Τρίτης ήρθε ο ορισμός του νέου κατώτερου για το 2018, στις 735,66 μονάδες. Αμέσως μετά, με τρεις ανοδικές συνόδους στη σειρά, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από 52,303 δις ευρώ την Τρίτη κατέληξε στα 54,110, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Στη βδομάδα ο ΓΔ ενισχύθηκε +2,80% ενώ ο 25άρης +2,30% και ο FTSEM κέρδισε +2,60% με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφωθούν αντίστοιχα σε -3,19%, -1,87% και +1,30%.

Δεν ήταν οι ειδήσεις από το εσωτερικό, αυτές που σφράγισαν την διάθεση των θεσμικών αλλά προγραμματισμένα γεγονότα, όπως οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και απρογραμμάτιστα όπως η περιπέτεια στον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και η «ουρά» της υπόθεσης ΦΦΓΚΡΠ. Οι επενδυτές διεθνώς ανησύχησαν για πιθανή πολιτική αστάθεια στη ζώνη του ευρώ και στην χώρα με την τρίτη οικονομία του κοινού νομίσματος, με το μεγάλο δημόσιο χρέος. Η εκτίναξη των αποδόσεων στα ομόλογα αναφοράς της περιφέρειας του ευρώ, επέδρασε αρνητικά στη διάθεση για ρίσκο. Μόλις φάνηκε πως οι πρόωρες εκλογές έχουν μικρή πιθανότητα, το κλίμα βελτιώθηκε. Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χωρίς πισωγύρισμα, αν και μια καινούργια απειλή εμφανίστηκε την Πέμπτη. Όταν οι ΗΠΑ πάτησαν το κουμπί για την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, αποφασίζοντας την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου από Καναδά Μεξικό και ΕΕ από την πρώτη μέρα του Ιουνίου.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας (29/5) είχαμε τον ορισμό της απόλυτης επικράτησης των πωλητών. Η τιμή ανοίγματος αποτέλεσε το μέγιστο μέρας και με κλιμακούμενη πτωτική δυναμική ήρθε η εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 735,66 μονάδες. Νέο κατώτερο του ΓΔ στον περασμένο μήνα που αποτελεί το νέο χαμηλό του τρέχοντος έτους στις 736 μονάδες χονδρικά. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες και ήταν η πρώτη μετά από καιρό σύνοδος χωρίς ένα blue chip ανοδικό. Ο ΓΔ με τζίρο 87,659 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 3,151 εκατ. ευρώ, οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,32% και έφθασε στις 738,08 από 755,63 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1051,75 από 1998,30 μονάδες με μεταβολή -2,33%.

Αυτή η μέρα ανάγκασε 20 blue chip σε εγγραφή χαμηλού για τον καθοδικό Μάιο και 12 από αυτά το έκαναν και χαμηλό τελευταίων 3 μηνών. Ακολούθησε αμέσως μετά μια τριάδα ανοδικών συνεδριάσεων με πρώτη της Τετάρτης που στην άνοδο συνέβαλλε και το διεθνές κλίμα. Με τις τράπεζες σε άνοδο +3,55% η στατιστική εικόνα βελτιώθηκε ριζικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 20). Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,52% και έφθασε στις 749,28 από 738,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1977,87 από 1951,75 μονάδες με μεταβολή +1,34%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 347,348 εκατ. ευρώ αλλά οι συναλλαγές με πακέτα (κυριάρχησε η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom) είχαν αξία 287,133 εκατ. ευρώ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Μάη, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,88% και έφθασε στις 755,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1990,59 με μεταβολή +0,64%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 146,684 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,758 εκατ. Για δεύτερη σύνοδο στη σειρά το άνοιγμα ήταν και ελάχιστο μέρας, επιβεβαιώνοντας την ανοδική ορμή που επικρατούσε, με αποτέλεσμα την Παρασκευή και πρώτη του Ιουνίου ο ΓΔ με άλμα +2,77% και έφθασε στις 776,77 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2044,29 με μεταβολή +2,70%. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+6,50%), με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 54,110 δις ευρώ από τα 52,303 στην σύνοδο της Τρίτης.

Ο μέσος τζίρος, με της Παρασκευής στα 57,746 εκατ., διαμορφώθηκε στα 160 εκατ. ευρώ και των πακέτων διαμορφώθηκε στα 76,2 εκατ. αλλά υπήρξαν εξαιρετικά γεγονότα που δικαιολογούν την άνοδο, όπως οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και η κίνηση στον ΟΤΕ. Στη βδομάδα ο ΓΔ ενισχύθηκε +2,80% ενώ ο 25άρης +2,30% και ο FTSEM κέρδισε +2,60% με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους στο 2018 να διαμορφωθούν αντίστοιχα σε -3,19%, -1,87% και +1,30%. Ήταν μια άνοδος που σημειώθηκε κόντρα στην επίδοση που εμφάνισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και ειδικά των χρηματιστηρίων της περιφέρειας του ευρώ που οι δείκτες τους δεν ξεπέρασαν το χτύπημα από την Ιταλική κρίση. Την οδήγησαν οι τράπεζες όπως θα φανεί και από την στατιστική εικόνα των blue chip στο τετραήμερο. Οκτώ μετοχές στις 25 μετρώντας και την ΦΦΓΚΡΠ εμφάνισαν μεταβολή από 0,00% ως -3,51% που αφορά την ΕΕΕ και ακολουθούν ΒΙΟ -2,02%, ΣΑΡ -1,34%, ΜΥΤΙΛ -1,19%, ΟΤΕ -0,84%, ΤΕΝΕΡΓ -0,79% και ΔΕΗ, ΦΦΓΚΡΠ στα αμετάβλητα. Το πλήθος των ανοδικών (17) αναγκάζει σε διαχωρισμό τους. Πρώτα αυτά που «κερδίζανε» τη μέρα από +1% και πάνω κατά μέσο όρο και ήταν ΕΥΡΩΒ +18,29%, ΠΕΙΡ +14,58%, ΑΛΦΑ +8,33%, ΕΤΕ +5,96%, ΓΡΙΒ +5,81%, ΤΙΤΚ +5,56%, ΕΧΑΕ +4,34%, και ΟΛΠ +4,05%. Ακολουθούν εννέα με κέρδη από +0,1% ως +2% και αλφαβητικά είναι ΑΔΜΗΕ +1,05%, ΑΡΑΙΓ +1,87%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,74%, ΕΛΠΕ +1,66%, ΕΥΔΑΠ +1,93%, ΛΑΜΔΑ +1,81%, ΜΟΗ +0,11%, ΜΠΕΛΑ +1,29%, και ΟΠΑΠ +1,56%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Οι traders επιλέγουν τη διατήρηση των δυσοίωνων προσδοκιών

Με τρεις στις πέντε τελευταίες βδομάδας πτωτικές στην τελευταία και ανοδική κατά +2,3% για τον δείκτη των παραγώγων οι συναλλασσόμενοι στα παράγωγα έδειξαν να μετράνε περισσότερο την εγγραφή χαμηλού την Τρίτη στις 1950 μονάδες (1949,47 για την ακρίβεια). Οι τζίροι στην υποκείμενη αγορά ανέβηκαν αλλά δεν συνέβη το αντίστοιχο στα παράγωγα.

Αρνητικές προσδοκίες αποτυπώνουν τα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς που είναι σημαντική καθώς στο λήξη της έχουν εκπνοή όλων των τύπων τα παράγωγα προϊόντα. Αδυναμία πρόβλεψης που να γεννά επενδυτική τακτική αποτυπώνει η μείωση της έκθεσης των traders βάσει των ανοικτών συμβολαίων.

Στην δεύτερη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Ιουνίου, είχαμε υποχώρηση κατά 33,8% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Επήλθε μικρή πτώση -1,55%, στις ανοικτές θέσεις. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2044,29 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,30%. Στα options του, ο συνολικός όγκος μειώθηκε κατά 41,7% έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσε 1 περίπου put.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά σε τέσσερις συνόδους ανήλθαν σε 7.486 συμβόλαια, καταλήγοντας με 8.303 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου, διαμορφώθηκε στα 1627 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 245 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς ανήλθαν σε 7.455 και της επόμενης σε 848 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, έγιναν στις 2031,00 μονάδες. Οι traders επέλεξαν προπορεία του 25άρη, έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, 13,3 μονάδων.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον στα calls διαμόρφωσε μέσο ημερήσιο όγκο στα 116 από 220 συμβόλαια τη μέρα τη δεύτερη βδομάδα του Μάη. Στα puts ο μέσος όγκος διαμορφώθηκε στα 111 από 91 συμβόλαια. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.

Η εικόνα των blue chip οδηγός για τα ΣΜΕ τους.

Τη βδομάδα του άλματος του 25άρη οκτώ μετοχές στις 25 μετρώντας και την ΦΦΓΚΡΠ εμφάνισαν μεταβολή από 0,00% ως -3,51% που αφορά την ΕΕΕ (+6,56% στο Μάη και +7,89% στο 2018) και ακολουθούν ΒΙΟ -2,02% (-15,76% στο Μάη και -2,63% στο 2018), ΣΑΡ -1,34% (+1,05% στο Μάη και +16,21% στο 2018), ΜΥΤΙΛ -1,19% (-9,20% στο Μάη και +0,11% στο 2018), ΟΤΕ -0,84% (-14,94% στο Μάη και -7,83% στο 2018), ΤΕΝΕΡΓ -0,79% (-3,91% στο Μάη και +14,51% στο 2018) και ΔΕΗ (-26,48% στο Μάη και +5,64% στο 2018), ΦΦΓΚΡΠ (-69,43% στο Μάη και -74,74% στο 2018) στα αμετάβλητα.

Το πλήθος των ανοδικών (17) αναγκάζει σε διαχωρισμό τους. Πρώτα αυτά που «κερδίζανε» τη μέρα από +1% και πάνω κατά μέσο όρο και ήταν ΕΥΡΩΒ +18,29% (-14,20% στο Μάη και +14,12% στο 2018), ΠΕΙΡ +14,58% (-27,85% στο Μάη και -10,42% στο 2018), ΑΛΦΑ +8,33% (-16,39% στο Μάη και +9,12% στο 2018), ΕΤΕ +5,96% (-22,14% στο Μάη και -11,97% στο 2018), ΓΡΙΒ +5,81% (+1,97% στο Μάη και -1,09% στο 2018), ΤΙΤΚ +5,56% (-3,89% στο Μάη και -4,59% στο 2018), ΕΧΑΕ +4,34% (-4,62% στο Μάη και -6,27% στο 2018), και ΟΛΠ +4,05% (-0,49% στο Μάη και +6,06% στο 2018). Ακολουθούν εννέα με κέρδη από +0,1% ως +2% και αλφαβητικά είναι ΑΔΜΗΕ +1,05% (-10,16% στο Μάη και -10,74% στο 2018), ΑΡΑΙΓ +1,87% (-7,49% στο Μάη και +5,45% στο 2018), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,74% (+4,55% στο Μάη και +22,35% στο 2018), ΕΛΠΕ +1,66% (-15,98% στο Μάη και -3,42% στο 2018), ΕΥΔΑΠ +1,93% (-5,38% στο Μάη και -7,35% στο 2018), ΛΑΜΔΑ +1,81% (-10,16% στο Μάη και -10,43% στο 2018), ΜΟΗ +0,11% (-12,34% στο Μάη και -4,05% στο 2018), ΜΠΕΛΑ +1,29% (-9,37% στο Μάη και -5,10% στο 2018), και ΟΠΑΠ +1,56% (-7,35% στο Μάη και -10,00% στο 2018).

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 4/6 και βρέθηκαν στο ανώτατο επίπεδό τους σε βάθος δυόμισι εβδομάδες, καθώς τα ισχυρά δεδομένα των ΗΠΑ σχετικά με τις θέσεις εργασίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες ότι οι εμπορικοί μέσω δασμών πόλεμοι μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του υπόλοιπου κόσμου θα μπορούσαν να συντρίψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε 1,0% διαπραγματεύεται  σε υψηλό που παρατηρήθηκε τελευταία στις 17 Μαΐου, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,47%.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας ανέβηκε κατά 0,36%. Στην Κίνα, τα χρηματιστήρια ήταν ανοδικά μετά την συμπερίληψη μετοχών blue chip από τη χώρα, στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της MSCI, που αρχικά απέτυχαν να αυξήσουν τους δείκτες ή να προσελκύσουν άμεσες ροές ξένου χρήματος. Ο δείκτης Shanghai Composite ο SSEC ανέβηκε κατά 0,48% και ο δείκτης CSI300 με blue chip κατά 0,25%.

Την Παρασκευή, στις Wall Street, οι μετοχές της τεχνολογίας των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, ανεβάζοντας το Nasdaq Composite κατά 1,51% στις 7.554 μονάδες, πλησιάζοντας το ρεκόρ υψηλού στις 7.588 από το Μάρτιο.

Αντίθετα, ο S & P 500, που αυξήθηκε κατά 1,08% την Παρασκευή, εξακολουθούσε να είναι περίπου 140 μονάδες κάτω από την κορυφή ρεκόρ των 2.872 που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές τριβές περιόρισαν πολλές μετοχές των εισηγμένων.

Σε μια σπάνια επίδειξη διαίρεσης μεταξύ του, κανονικά, αρμονικού συλλόγου πλουσίων κρατών, οι έξι άλλες χώρες του G7 εξέδωσαν δήλωση που ζητά από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin να μεταφέρει την "ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή" τους για τους δασμούς προς τον Πρόεδρο Donald Trump.

"Η G7 παρουσιάζει τόσο σαφή διαίρεση, μέχρι το σημείο που πρέπει κανείς να αναρωτηθεί εάν αξίζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις", δήλωσε ο Norihiro Fujito, της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ωστόσο, η οικονομία των ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα σε δυναμική κατάσταση επέκτασης αυτή τη στιγμή, κρατώντας τις «αρκούδες» των αγορών μαζεμένες.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης της Παρασκευής έδειξαν ότι η αύξηση των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε το Μάιο και ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε ένα χαμηλό 18,8 ετών, στο 3,8%, γεγονός που υποδηλώνει ταχεία άνοδο των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς εργασίας, και θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 8 σεντς, ή 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά την άνοδο κατά 0,1% τον Απρίλιο. Αυτό ώθησε την ετήσια αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών στο 2,7% από 2,6% τον Απρίλιο.

Η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά θετικών οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών, της βιομηχανικής παραγωγής και των δαπανών στις οικοδομές.

Φαίνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη απόκτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, αφού επεκτάθηκε με ρυθμό 2,2% ετησίως κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Με δεδομένη τη δύναμη στην ανάπτυξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα. Αυτό στήριξε το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα