Σερβία: Σε δύο φάσεις η ιδιωτικοποίηση της NIS

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 09:28

Σε δύο στάδια θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία μεταβίβασης της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας της Σερβίας NIS σε ιδιωτικά χέρια, όπως δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, κ. Predrag Bubalo.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται η πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη δέσμευση να προβεί σε ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Στη δεύτερη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στο στρατηγικό επενδυτή, παραχωρώντας του ουσιαστικά τη διοίκηση, εξήγησε ο κ. Bubalo προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, η οποία θα διαρκέσει τρία χρόνια, ο στρατηγικός επενδυτής θα είναι σε θέση να αποκτήσει μάξιμουμ το 49% του συνολικού κεφαλαίου της NIS.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης το δημόσιο δεν θα κυριαρχεί στη διοίκηση αλλά θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τα συμφέροντά του μέσω της «χρυσής μετοχής» ή του δικαιώματος του βέτο.

Ο υπουργός υπενθύμισε πως για την εξαγορά της NIS έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ξένες εταιρείες OMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Hellenic Petroleum (Ελλάδα), Lukoil (Ρωσία), και Petrol (Σλοβενία) με τις οποίες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα