ΟΠΕΚ: Υποχώρηση της τιμής του αργού το 2007

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 11:09

ΟΙ ΤΙΜΕΣ του αργού πετρελαίου θα αποκλιμακωθούν το 2007, ωστόσο η αναμενόμενη αυτή μείωση εξακολουθεί να εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκτιμά ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στην έκθεσή του για τον Ιούλιο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Βιέννη.

Η προβλεπόμενη αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής του ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με μία υποχώρηση της ζήτησης του αργού, που παράγεται από το καρτέλ «εξαιτίας της επιβράδυνσης των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα συμβάλουν στο να μετριαστούν» οι τιμές του πετρελαίου, συμπεραίνει ο ΟΠΕΚ.

Ωστόσο «απομένει ακόμη να δούμε αν η αγορά θα επωφεληθεί πλήρως από αυτές τις τάσεις, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων που συνιστούν έναν σημαντικό παράγοντα που καθορίζει το σημερινό επίπεδο ρεκόρ των τιμών», προειδοποιεί ο οργανισμός.

Σύμφωνα με το καρτέλ, η παγκόσμια ζήτηση αργού θα αυξηθεί το προσεχές έτος κατά 1,3 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 1,5%, και θα φτάσει τα 85,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος στο 4,2% από 4,7% το 2006 και δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές θα περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων. Η τιμή του αμερικανικού αργού κυμάνθηκε χθες στα 75,80 δολάρια το βαρέλι από 77,03 δολάρια και του brent κινήθηκε στα 76,36 δολάρια το βαρέλι από 77,58 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα