Capital Economics: Η Ισπανία μπορεί χωρίς τον Ραχόι, οι ανησυχίες για Ιταλία επιμένουν

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 17:05
UPD:17:07
REUTERS/STRINGER

Τις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία και τον αντίκτυπό τους στις αγορές εξετάζει σε σημειώμά της η Capital Economics. Αν και η σημερινή αντίδραση των αγορών για το σχηματισμό ιταλικής κυβέρνησης ήταν ενθουσιώδης, οι αναλυτές της CE προειδοποιούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τα επόμενα βήματα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. Αντιθέτως δεν βλέπει προβλήματα στην Ισπανία από την πτώση του Μαριάνο Ραχόι. 

«Η Ισπανία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς το Ραχόι, αλλά οι ιταλικές πολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να ανησυχούν» είναι ο τίτλος του σημείωματος, στο οποίο επισημαίνεται ότι η τελευταία εβδομάδα «δεν ήταν μία φυσιολογική εβδομάδα για την Ευρωζώνη». 

Αν και αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος για μία νέα απογείωση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έχει εξαλειφθεί, υπενθυμίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα έρθει πιθανότατα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εντάσεις σχετικά σύντομα» προειδοποιεί.

Από την άλλη σημειώνει πως «η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την οικονομία». Ωστόσο τονίζει πως ένας πιθανός κίνδυνος τόσο για την Ισπανία όσο και για τη Γερμανία είναι η ενδεχόμενη επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας για τις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, όπως έκανε και στην περίπτωση του χάλυβα και του αλουμινίου. Δεν αποκλείεται λοιπόν να οδηγήσει η έρευνα στην επιβολή δασμών- μία εξέλιξη, που θα κλιμάκωνε περαιτέρω την αντιπαράθεση με την Ε.Ε. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα