Αγορές: Ο Νότος σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 14:43
UPD:14:46
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Οι επενδυτές φαίνεται να αφήνουν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομία, εστιάζοντας την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις του ευρωπαϊκού Νότου. Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και η απομάκρυνση του σεναρίου της νέας προσφυγής στις κάλπες λειτούργησε ως ισχυρή τονωτική ένεση στο ηθικό της αγοράς. Θετικά υποδέχθηκαν όμως οι επενδυτές και την πτώση Ραχόι στην Ισπανία. 

Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 παρουσιάζει άνοδο 1,1%, με τον κλάδο των τραπεζών να συγκεντρώνει το εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Την καλύτερη επίδοση εμφανίζουν οι ιταλικές μετοχές. Ο δείκτης των blue chips FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασε ενδοσυνεδριακά άνοδο έως και 2,7% και αυτή την ώρα ενισχύεται 2,3%. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει άλμα 4,8%. Οι μετοχές της Banco BPM ενισχύονται περίπου 7,5%, ενώ κέρδη άνω του 5% καταγράφουν επίσης οι UBI και Intesa Sanpaolo. Aξίζει να αναφέρουμε ότι τον Μάιο ο FTSE MIB υποχώρησε 9%, στη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούνιο του 2016, με τις τράπεζες να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες.  Οι «ταύροι» δίνουν το παρών στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, με τον IBEX 35 να ενισχύεται 1,8%.

Πολλά τα χαμόγελα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 2,5%, κοντά στις 775 μονάδες. Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κάνει «άλμα» 6%. Η αξία των συναλλαγών κινείται λίγο πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου ακολουθούν την κατιούσα. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκουν ισχυρά στηρίγματα και στις προσδοκίες για μία θετική εξέλιξη στο Washington Group του Σαββάτου. Η απόδοση του δεκαετούς υποχωρεί έτσι σήμερα κοντά στο 4,4%, ενώ είχε προσεγγίσει τις προηγούμενες ημέρες το 4,9%.  

H απόδοση του ισπανικού δεκαετούς με πτώση 13 μονάδων βάσης, διαμορφώνεται στο 1,36%- τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Βουτιά και για την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου. Με πτώση 18 μονάδων βάσης κινείται στο 2,66%, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε υπερβεί το 3%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων «κλείνει» στις 228 από 242 μονάδες βάσης.   

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα