Όμηρος των δασμών η Σύνοδος του G7

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 11:59
UPD:12:05
REUTERS/BEN NELMS

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ τους δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και για τις χώρες, που είχαν εξασφαλίσει προσωρινή εξαίρεση, ρίχνει βαριά τη σκιά της στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Καναδά.

Η Σύνοδος βρίσκεται υπό την «ομηρία» των δασμών, σχολιάζει το Bloomberg, ενώ και το Reuters εκτιμά ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πυρά από κάθε κατεύθυνση. Οργή στους εταίρους των ΗΠΑ προκαλούν όχι μόνο οι δασμοί αυτοί καθεαυτοί, οι οποίοι θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και το γεγονός ότι αυτοί αποφασίστηκαν στη βάση «ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια». 

Αναλυτές σχολίαζαν πως η επιλογή αυτή της ευθείας σύγκρουσης δοκιμάζει όσο ποτέ την ανθεκτικότητα της συμμαχίας της Δύσης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ομάδα G7. Θα μπορούσε δε να οδηγήσει δυνάμεις όπως η Ε.Ε. σε ακόμη στενότερη οικονομική συνεργασία με την Κίνα, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν παρόμοιους φόβους και ενστάσεις για τα σχέδια και τις πρακτικές του ασιατικού δράκου με εκείνες των Αμερικανών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα