Ε.Ε. - Αμεση μείωση των χρεώσεων των ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 18:03

Η Κομισιόν ζητά πιο ουσιαστικές μειώσεις των τιμών χονδρικής στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, προς όφελος των καταναλωτών.Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντινγκ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΕΕΤΤ υιοθέτησε πρόσφατα ορισμένα μέτρα με στόχο την μείωση των «τελών τερματισμού» στην κινητή τηλεφωνία (οι χρεώσεις χονδρικής για κλήσεις από κινητό σε σταθερό και από κινητό μία εταιρείας σε κινητό άλλης).

Οι ρυθμίσεις αυτές, που εναρμονίζονταν με τις εκούσιες μειώσεις στις οποίες είχαν προβεί ήδη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, θεωρήθηκαν από τον κ. Χατζηδάκη ανεπαρκείς. Γι' αυτό υπέβαλε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα μείωσης των τιμών είναι χρονοβόρο (12 μήνες από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πράγμα που δεν έχει ακόμα συμβεί), αλλά και ότι με βάση την απόφαση της ΕΕΤΤ θα επιτρέπεται πλέον ελάχιστη χρέωση για 30 δευτερόλεπτα κλήσης, ανεξάρτητα από την πραγματική διάρκειά της.

Το τελευταίο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει ως συνέπεια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να κερδίσουν σημαντικό ποσό από αυτό που χάνουν λόγω των μειώσεων. Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό είναι καθαρά ελληνικού ενδιαφέροντος και δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα της περιαγωγής (roaming), για το οποίο η Κομισιόν κατέθεσε τις προτάσεις της την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κα Ρέντινγκ κάλεσε την ΕΕΤΤ «να εφαρμόσει μικρότερη περίοδο για τη σταδιακή μείωση των τελών τερματισμού κλήσεων κινητών επικοινωνιών χονδρικής στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθούν τα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η EETT, πριν από τον Ιούνιο 2007». Ως εκ τούτου προσθέτει η κα Ρέντινγκ «τα τέλη τερματισμού κλήσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα πρέπει να συγκλίνουν ταχύτερα προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε».

Ας σημειωθεί ότι μετά την μείωση τα τέλη τερματισμού στην Ελλάδα είναι 12,30 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό συνομιλίας, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι 9 - 10 λεπτά του ευρώ.

Παράλληλα η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει ότι η Κομισιόν κάλεσε την ΕΕΤΤ να επανεξετάσει την ελάχιστη περίοδο χρέωσης των 30 δευτερολέπτων δεδομένου ότι «ένα τέτοιο σύστημα τιμολόγησης μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν συμβιβάζεται πλήρως με τους κανονιστικούς στόχους που θέτει η οδηγία πλαίσιο» για τις τηλεπικοινωνίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα