ΤτΕ: Κόκκινα δάνεια - ΕLA, οι προκλήσεις των τραπεζών

"Δικλείδα ασφαλείας η προληπτική γραμμή"
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 16:56
UPD:17:08
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σημαντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, διακρίνει η Τράπεζα της Ελλάδας, στην απολογιστική της έκθεσης για το 2017.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της χώρας θεωρεί ως σημαντικότερη πρόκληση την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία κατά τη διάρκεια του 2017 ανήλθαν σε 43,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου ή σε 95,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως προειδοποιεί, ακόμη και αν τα τραπεζικά ιδρύματα επιτύχουν πλήρως τους επιχειρησιακούς στόχους, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν θα έχει υποχωρήσει κάτω του 35,2% έως το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ταχεία εκκαθάριση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τον άξονα για την οικοδόμηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για την κερδοφορία του κλάδου, παράλληλα όμως και μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση ή/και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενιαία αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και η εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις

Μια δεύτερη πρόκληση, επιπλέον, συνίσταται στην πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) της ΕΚΤ, εξέλιξη η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών.

Στα θετικά του τραπεζικού συστήματος, αντίθετα, καταλογίζεται η περαιτέρω μείωση των μετά-φόρων ζημιών, οι οποίες περιορίστηκαν στα 476 εκατ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ το 2016, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα από τα πρόσφατα stress tests.

Παράλληλα, αποκλιμάκωση εμφάνισε και ο πιστωτικός κίνδυνος, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 10% ή σε 10,6 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ως απόρροια της διαγραφής δανείων και της πώλησης χαρτοφυλακίων.

Στο «μέτωπο» της ρευστότητας, η ΤτΕ διαπιστώνει σημαντική βελτίωση, η οποία αποδίδεται:

  • στην πώληση ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων
  • στη μείωση του ενεργητικού των τραπεζών εξαιτίας της πώλησης θυγατρικών στο εξωτερικό και των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων τους στην εγχώρια αγορά
  • στην απομόχλευση, αν και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς
  • στην ενίσχυση της εγχώριας καταθετικής βάσης

Σχετικά με τον ευρύτερο τομέα της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος αναμένεται να τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, το καθεστώς εποπτείας στη μετά το πρόγραμμα εποχή είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η επιστροφή σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Υπό το πρίσμα αυτό, καταλήγει η ΤτΕ, η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής σαν δικλείδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά σ' αυτή την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση -αν χρειαστεί- σε φθηνά κεφάλαια του ESM, την «παρέκκλιση» (waiver), καθώς και τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην κανονική περίοδο, αλλά κυρίως στην περίοδο επανεπένδυσης

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα