ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ πρόσημο κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για τέταρτη συνεχή ημέρα, μετά από έντονες διακυμάνσεις, λόγω του ρίσκου για πιέσεις στα εταιρικά κέρδη. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και η Wall Street, καθώς οι μετοχές παρέδωσαν αρχικά κέρδη και ο Nikkei με πτώση πάνω από 2 εκατοστιαίες μονάδες.
Οι επενδυτές εγκατέλειψαν αρχικές προσπάθειες για ράλι στρέφοντας την προσοχή τους στην κλιμακούμενη ένταση της Μ. Ανατολής, που πυροδότησε άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, ενώ αρνητικά επέδρασε η ανακοίνωση μικτών εταιρικών κερδοφοριών.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι ενεργειακές μετοχές. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips τερμάτισε με πτώση 0,12% στις 1.271,6 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.396,85 μονάδες με πτώση 0,37%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.734,54 μονάδες με απώλειες 0,33% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.681,70 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,34%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,2% σήμερα, ενώ έχει χάσει 9,9% από το υψηλό που είχε καταγράψει στις 9 Μαΐου.
Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η άνοδο της τιμής του πετρελαίου έχουν δημιουργήσει απαισιοδοξία στους επενδυτές.
Στο μέτωπο των οικονομικών ειδήσεων, ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία έπεσε σε χαμηλό 12 μηνών τον Ιούλιο.
Σημαντικές απώλειες που έφτασαν το 18% κατέγραψε ο τίτλος της εταιρείας πληροφορικής Atos, μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών της αποτελεσμάτων.
Από τον ίδιο κλάδο, πτώση 2,7% σημείωσε η TietoEnator Oyj και 5,4% η CapGemini.
Αρνητική ήταν η συνεδρίαση και τις ενεργειακές μετοχές, μετά τη χθεσινή πτώση της τιμής του αργού. Η BP υποχώρησε κατά 0,9% και η Eni κατά 1,3%.
Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποκαλούμενες αμυντικές μετοχές. Η Unilever ενισχύθηκε κατά 1,4%, Severn Trent κατά 2,3% και η Heineken κατά 3,9%.
Στο Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,75% στις 14.437,24 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ