Ανακωχή τέλος στον εμπορικό πόλεμο Ε.Ε.- ΗΠΑ;

Σε ισχύ πιθανότατα από αύριο οι αμερικανικοί δασμοί
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 06:05
UPD:06:24
SHUTTERSTOCK

Ανεπαρκείς φαίνεται να κρίνει τις προτάσεις των Ευρωπαίων στο μέτωπο του εμπορίου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν έχουν αποδώσει έως και σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, καρπούς, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να σχεδιάζει να θέσει σε ισχύ από αύριο τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου. 

Οι σχετικές ανακοινώσεις προβλέπεται να γίνουν σήμερα από το Λευκό Οίκο και είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις από την Ε.Ε., η οποία έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα απαντήσει με το ίδιο όπλο, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, από τις μοτοσυκλέτες έως τα παντελόνια τζιν και το μπέρμπον. Έχουν δώσει στη δημοσιότητα μία λίστα με αμερικανικές εισαγωγές αξίας έως και 2,8 δισ. ευρώ και έχουν υπογραμμίσει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν στη βάση κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που επιτρέπει την άμεση «τιμωρία» μίας χώρας, που προχωρά μονομερώς σε κινήσεις προστατευτισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί (25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο) αποφασίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση στην βάση ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια- γεγονός που τόσο η Ευρώπη όσο και άλλοι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία- για την οποία οι δασμοί είναι σε ισχύ ήδη από τον Μάρτιο-  χαρακτηρίζουν παράλογο. 

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη Wall Street Journal ότι θα επιδιωχθεί έως την τελευταία στιγμή συνεννόηση και πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η απόφαση για τους δασμούς. Ωστόσο πηγές και των δύο πλευρών άφηναν να εννοηθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα