Φόβισε Ευρώπη και αγορές ο... Ιταλός ασθενής

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 22:14
UPD:22:16
REUTERS/Ralph Orlowski

Το πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στην Ιταλία, φαίνεται πως ήρθε για να «φοβίσει» την Ευρώπη και τις αγορές, επαναφέροντας στις μνήμες ορισμένων αναλυτών την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη της περιόδου 2010-2012.

Μετά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και τις φήμες για άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα «κόκκινα». Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση -1,26%, στο Παρίσι ο CAC40 -1,29%, στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε με πτώση -1,58% και στη Φραγκφούρτη ο DAX30 κινήθηκε πτωτικά κατά -1,53% και ο EuroStoxx50 έκλεισε με πτώση -1,56%.

Στην αγορά των ομολόγων, πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για «μαύρη Τρίτη», με την απόδοση του διετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου να γνωρίζει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 26 ετών, με την ιταλική κυβέρνηση να καταβάλει στους επενδυτές το υψηλότερο επιτόκιο σε διάρκεια άνω των πέντε ετών στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας έξι μηνών, της τάξης του 1,213%, αντλώντας 5,5 δισ.ευρώ.

Παράλληλα, το spread του 10ετούς ιταλικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ξέφυγε πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013. Η απόδοση του διετούς ιταλικού αυξήθηκε περισσότερο από 150 μονάδες βάσης, στο 2,73%, ενώ του 10ετούς έκανε άλμα 50 μονάδων βάσης, αγγίζοντας υψηλό περίπου τετραετίας, στο 3,38%, προτού υποχωρήσει ελαφρώς.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα το Χ.Α. έκλεισε με ισχυρές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει βουτιά 2,32% υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης στην γειτονική χώρα, η οποία οδήγησε στα ύψη και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου βρέθηκε κοντά στο 5%, πριν περιορίσει την άνοδο στο 4,8%.

Με δεδομένες τις εξελίξεις αυτές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία.

Πιο ανήσυχος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο να διαχυθούν προβλήματα στην Ελλάδα από την Ιταλία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

«Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

naftemporiki.gr

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα