ΕΚΤ: Σταθερή η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη, αλλά μακριά από τα προ κρίσεως επίπεδα

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 12:00
UPD:12:01
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνέχισαν τον Απρίλιο να αυξάνουν με σταθερούς ρυθμούς τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, γεγονός που αποδίδεται εν πολλοίς στα στηρίγματα της ΕΚΤ. Ωστόσο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης εξακολουθεί να είναι μακριά από τα προ κρίσεως επίπεδα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι τράπεζες- αντιμέτωπες με κόκκινα δάνεια και άλλες επίμονες προκλήσεις- εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές στο να ανοίξουν εντελώς τις στρόφιγγες.   

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις (εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου) αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Απρίλιο, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν 2,9%. Και στις δύο περιπτώσεις ο ρυθμός αύξησης παρέμεινα αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3 αυξήθηκε στο 3,9% από 3,7%, αλλά παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου (4,2%). 

Όπως σχολίαζαν αναλυτές στο Reuters τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στις αγορές, αναμένεται να αναγκάσουν την ΕΚΤ να επιμείνει στη χαλαρή νομισματική πολιτική. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα