Ξέχασαν τη Μέση Ανατολή

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2006 00:01

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ημερήσια άνοδο του τελευταίου μήνα σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κέρδη πάνω από δύο εκατοστιαίες μονάδες, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, δημιουργώντας αισιοδοξία για σύντομη παύση των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού, πυροδοτώντας ράλι μεγέθους στη Wall Street και στην Ασία.

Το χρηματιστηριακό ράλι επιταχύνθηκε όταν ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό αλλά ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές. Οι επενδυτές ερμήνευσαν τις δηλώσεις ως μια ένδειξη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα τερματίσει τον διετή κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων σύντομα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 2,17% στις 1.299,2 μονάδες, σημειώνοντας τα μεγαλύτερη ημερήσια κέρδη από τις 15 Ιουνίου. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.539,29 μονάδες με άνοδο 2,64%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.846,54 μονάδες με κέρδη 2,37% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.778,00 μονάδες υψηλότερα κατά 1,69%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,3% και βρίσκεται χαμηλότερα κατά 7,9% σε σχέση με το υψηλό που είχε καταγράψει στις 9 Μαΐου.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στην Ευρώπη μετά από τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι χρηματοοικονομικές μετοχές. Η Axa ανέβηκεκατά 4% και η Deutsche Bank κατά 4,3%.

Κέρδη 6,4% κατέγραψε και ο τίτλος της ASML, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου του 2006, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Ανοδο 5,4% σημείωσε η μετοχή της Nokia, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω της σύστασης της Lehman.

Υψηλότερα κατά 6,9% έκλεισε και ο τίτλος της Ericsson, καθώς αναμένεται να κερδίσει ένα σημαντικό διαγωνισμό βραζιλιάνικης εταιρείας.

Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις κερδίζοντας 0,44% κλείνοντας στις 14.500,26 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα