Αιμορραγία στις αγορές του Νότου εν μέσω σεναρίων κρίσης

Σφυροκόπημα για τις μετοχές των τραπεζών
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 17:18
UPD:17:40
EPA/EMILIO NARANJO

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Στον ευρωπαϊκό Νότο και τις πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνεται η προσοχή των επενδυτών. Οι διεργασίες για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης με άκρως αμφιλεγόμενες προτάσεις στο οικονομικό πεδίο στην Ιταλία και τα σκάνδαλα, που εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πυροδοτούν σενάρια για νέα κρίση. Και αυτή τη φορά δεν θα πηγάζει από μία μικρή οικονομία, αλλά από την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

Στα Χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης οι ρευστοποιήσεις εντείνονται όσο προχωρούμε προς την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα. Βαρύ είναι το κλίμα στην Αθήνα, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στους δύο μέγαλους του Νότου και τα σενάρια ανησυχίας για το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και από την αδυναμία σύγκλισης Ευρωπαίων και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους. Και στα τρία χρηματιστήρια οι απώλειες υπερβαίνουν το 2%. 

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενώ έως και τα μέσα της συνεδρίασης εμφάνιζε συγκρατημένη πτώση, έχοντας κάποια στιγμή ανέβει και σε θετικό έδαφος, λίγο πριν από τις 17:00 παρουσιάζει πτώση 2,1%. O τραπεζικός δείκτης με «βουτιά» 3,8% διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου του 2017. Το σφυροκόπημα ήταν τόσο έντονο στις μετοχές των Banco BPM και Monte Dei Paschi, που ανεστάλη η διαπραγμάτευσή τους. Παρόμοια είναι η εικόνα στη Μαδρίτη με τον IBEX 35 να υποχωρεί 2,2% και τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει απώλειες σχεδόν 4%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2% στις 755,6 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 6,3% στις 798 μονάδες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600  παρουσιάζει οριακή μόνο πτώση. Ωστόσο το ξεπούλημα ισπανικών και ιταλικών τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος στο δείκτη να παρουσιάζει πτώση 2,3% στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 13  μήνες. Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο κλάδος ενέργειας, καθώς η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ κάνει «βουτιά» 2,5% στα 76,8 δολάρια το βαρέλι. 

Οι εξελίξεις εντείνουν τις πιέσεις και στο ευρώ το οποίο υποχωρεί 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,1650 δολάρια ανά ευρώ. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω υποτίμησή του το προσεχές διάστημα. 

Βαρύ το κλίμα για τα ομόλογα της περιφέρειας στην αγορά κρατικού χρέους. Οι αποδόσεις ιταλικών και ισπανικών απογειώνονται, ενώ των γερμανικών, που αποτελούν παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το spread ιταλικών- γερμανικών ομολόγων κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. 

Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας με άλμα 15 μονάδων, διαμορφώνεται στο 2,549%. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού από την άλλη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2012- όταν είχαμε αναζωπύρωση της κρίσης χρέους- στο 0,387%. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς σκαρφαλώνει στο 1,48%, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) πενταετούς διάρκειας είναι στις 65 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Iταλικές, ισπανικές ανησυχίες διαχέονται και στα ελληνικά ομόλογα, με το δεκαετές να βλέπει και πάλι την απόδοση να σκαρφαλώνει πάνω από το 4,4%. 

Πηγές της ΕΚΤ σχολίαζαν στο Reuters πως οι εξελίξεις δεν θα ανατρέψουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για τερματιστό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης φέτος. Ωστόσο σημείωναν πως πιθανότατα θα καθυστερήσουν αρκετά τις αυξήσεις επιτοκίων. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα