Ε.Κ.: «Όχι» στο αίτημα της Τρ. Κύπρου για ανάκληση της προσφοράς

Αλογοσκούφης: Η κυβέρνηση δεν θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση της Τράπεζας Κύπρου
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2006 12:38
UPD:13:55

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη σημερινή του συνεδρίαση απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου για την ανάκληση της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέρριψε το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου «διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «παλινωδίες» της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα εξετάσει σοβαρά την πρότασή της http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/20/1220361.htm .

Ως γνωστόν, το διοικητικό συμβούλιο του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισε ομόφωνα, στη χθεσινή του συνεδρία, να υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος για την ανάκληση της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας.

Η απόφαση αυτή ήλθε μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι εξετάζει τα τελευταία δεδομένα που δημιούργησε η επίμαχη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση επισπεύδει τις βελτιώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα για το Ασφαλιστικό τραπεζών και δεν αποκλείεται να προβεί σε τροποποιήσεις έως και αύριο, ώστε το Π.Δ. να είναι απολύτως συμβατό με τις αιτιάσεις του ΣτΕ.

Διευκρινίσεις για την επίμαχη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε η Εμπορική Τράπεζα τονίζοντας ότι δεν έχει αντίκτυπο στην ίδια.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Credit Agricole, η οποία έχει κληθεί ποικιλοτρόπως από το υπουργείο Οικονομίας να βελτιώσει την προσφορά αποκλειστικά μετρητών για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης.

Η γαλλική τράπεζα επέλεξε να μην αντιδράσει επισήμως στην επίμαχη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, θεωρώντας ότι το συμφέρον της προστατεύεται από τις σχετικές διαβεβαιώσεις που της έχουν παρασχεθεί από το υπουργείο.

Κινητοποίηση της κυβέρνησης

Επισπεύδει τις βελτιώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα για το Ασφαλιστικό τραπεζών η κυβέρνηση, καθώς οι επιπτώσεις της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι μεγαλύτερες έναντι εκείνων που είχαν εκτιμηθεί αρχικά, τουλάχιστον στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, δεν αποκλείεται να προβούν σε τροποποιήσεις έως και αύριο, ώστε το Π.Δ. να είναι απολύτως συμβατό με τις αιτιάσεις του ΣτΕ.

Η ίδια πηγή δήλωσε χθες, ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε κυρίως από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου, με την απειλή (σ.σ. έως και χθες το μεσημέρι), ότι επανεξετάζει την πρότασή της για την απόκτηση της εμπορικής, «δεν οφείλεται στο Ασφαλιστικό, αλλά σε άλλες, βαθύτερες αιτίες», όπως είναι:

- Η θέση που πήρε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ως προς την προσφορά που κατέθεσε η Τράπεζα Κύπρου για την Εμπορική

- Στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις αγορές μετά την κρίση στο Μεσανατολικό, το οποίο δεν ευνοεί συνδυαστικές προσφορές, όπως αυτή της Κύπρου, αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομίας.

Παράλληλα, η ίδια πηγή δήλωσε χθες το μεσημέρι (πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Της Κύπρου) ότι «η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει το νομικό δικαίωμα να αποχωρήσει από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Εμπορικής, εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η μη έγκριση της προσφοράς της από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και οι όποιες περιπτώσεις περιγράφονται ρητά στους όρους της διαδικασίας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «σαφώς η Τράπεζα Κύπρου έχει το νομικό δικαίωμα να εξετάσει κάθε παράμετρο, αλλά μια τέτοια ανακοίνωση κάνει ζημιά στο Χρηματιστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι η έντονη δυσαρέσκεια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών διατυπώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Λίγο μετά την πρώτη ανακοίνωση της Κύπρου.

Διευκρινίσεις από Εμπορική

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με πρόσφατη γνωμοδότηση επί του Ν.3371/2005 από το Συμβούλιο Επικρατείας προέβη χθες η Εμπορική Τράπεζα, στο βαθμό που την αφορά. Η γνωμοδότηση αφορά στο προς έκδοση προεδρικό διάταγμα του άρθρου 62 παράγραφος 6 του Ν. 3371/2005, δεν αφορά σε αντισυνταγματικότητα του ιδίου του Ν. 3371/2005 και "οπωσδήποτε δεν αφορά στην ειδική νομοθετική ρύθμιση που πραγματοποιήθηκε για το ΤΕΑΠΕΤΕ στη βάση του Ν. 3455/2006". Η γνωμοδότηση δεν εφαρμόζεται στο ΤΕΑΠΕΤΕ και κατά συνέπεια δεν έχει αντίκτυπο στην Εμπορική Τράπεζα, το ασφαλιστικό πρόβλημα της οποίας ρυθμίστηκε ευθέως με τη ρητή διάταξη του άρθρου 26 του Ν.3455/2006.

Σύμφωνα με την Εμπορική, επί της ουσίας του το προς έκδοση προεδρικό διάταγμα δεν εφαρμόζεται στο ΤΕΑΠΕΤΕ, αφού η διοίκηση και η διαχείριση της περιουσίας του παραμένει σε αυτό, οι δε ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του υπήχθησαν ευθέως με την ειδική διάταξη του Ν. 3455/2006 στο ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑΜ και δεν τελούν στο μεταβατικό στάδιο του άρθρου 62 παράγραφος 6 του Ν. 3371/2005. Όσον αφορά στη δαπάνη που συνεπάγεται για την Εμπορική Τράπεζα η ρύθμιση του ασφαλιστικού της προβλήματος, αυτή έχει ρητώς προσδιοριστεί και κυρωθεί με τον Ν.3455/2006, «ως εκ τούτου ουδεμία περαιτέρω συνέπεια υπάρχει για την Εμπορική Τράπεζα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα