Μοσκοβισί: Θετικό μήνυμα η βούληση Κόντε για διάλογο

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 12:15
UPD:12:18
SOOC/Aris Oikonomou

Τη βούληση του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας για «διάλογο» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της χώρας για τη νομισματική ένωση και το μέλλον της. 

«Το γεγονός ότι ο επικεφαλης της κυβέρνησης λέει ότι θέλει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρέπει μάλλον να εκληφθεί ως καλό σήμα» είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο ραδιοσταθμό Franceinfo και σημείωσε: «Το ζήτημα είναι να μάθουμε αν η Ιταλία θα παραμείνει αυτό που είναι». 

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ο κ. Μοσκοβισί είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αποφαίνεται για ανακοινώσεις. Θα εκφρασθεί για αποφάσεις, δηλαδή για έναν προϋπολογισμό, δηλαδή για αριθμούς, δηλαδή για νόμους». Όπως είπε θα επιδιώξει μια «εποικοδομητική σχέση» με τον μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο πολύπειρος οικονομολόγος, που παρουσιάζεται ως φαβορί, φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται θετικά από τον Ματαρέλα, εξαιτίας των έντονων επικρίσεών του προς το ευρώ. 

Ο Γάλλος Επίτροπος θύμισε πως πρόκειται όχι μόνο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, αλλά για ιδρυτικό μέλος της ΕΕ. «Η Ιταλία έχει ευρωπαϊκή ιστορία. Εξακολουθώ να πιστεύω πως θα παραμείνει μια χώρα στην καρδιά της Ευρωζώνης» τόνισε.

EURONEWS

Ο 53χρονος Τζουζέπε Κόντε, που έλαβε χθες την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, διαβεβαίωσε χθες πως έχει συνείδηση της ανάγκης «να επιβεβαιωθεί η θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο» και εκδήλωσε την πρόθεσή του να αρχίσει σχετικό διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Απέφυγε ωστόσο τις αναφορές στα στοιχεία, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, και τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν τη Ρώμη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. 

Μεταξύ αυτών είναι η δραστική μείωση των φόρων, η κατάργηση βασικών στοιχείων της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και η απέλαση 500.000 μεταναστών. 
 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα