Την ανάγκη να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε o ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως «η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφής σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Les Echos», ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε πως το Eurogroup της Πέμπτης «πρέπει να είναι η ευκαιρία να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα. Έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμικών οργάνων σχετικά με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Επομένως, οι εταίροι της πρέπει να κάνουν το ίδιο και για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, για να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα χρόνια κρίσης. Προτίθεμαι να δαπανήσω πολύ χρόνο και ενέργεια γι' αυτό το σκοπό τις προσεχείς εβδομάδες».
Ερωτηθείς για τις μελλοντικές σχέσεις Αθήνας και πιστωτών, ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως «κάθε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται ακολουθείται από μηχανισμό εποπτείας. Αυτό συνέβη με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Πρόκειται για τη διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μεσοπρόθεσμα. Η ιδέα αυτή ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η κρίση ήταν πιο σοβαρή, πράγμα που απαιτεί ισχυρές δεσμεύσεις».
Όπως είπε στόχος του είναι να προσπαθήσει να οικοδομήσει έναν συμβιβασμό με βάση αρκετές ιδέες- κλειδιά. «Πρώτον, σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί μια σταθερή αναπτυξιακή στρατηγική προκειμένου η χώρα να συνεχίσει την πορεία της. Ωστόσο, από την πλευρά των πιστωτών, είναι απαραίτητο να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Τέλος πρέπει να βρούμε για την μετα - μνημονιακή εποχή ένα ισορροπημένο πλαίσιο που να προσφέρει τόσο την κατάλληλη στήριξη για την Αθήνα όσο και πραγματικές εγγυήσεις για τους πιστωτές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μια χώρα όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης».
Μιλώντας για το γαλλικό σχέδιο της σύνδεσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, ο Ευρωπαίος Επίτρπος επεσήμανε πως «πρόκειται για πολύ χρήσιμη συμβολή στη συζήτηση και μια κατάλληλη σκέψη. Όπως είναι γνωστό, έρχεται αντιμέτωπη με τις επιφυλάξεις ή την αντίσταση της Γερμανίας, που σχετίζονται κυρίως με το συνταγματικό σύστημα της χώρας αυτής και με το δικαίωμα ελέγχου του κοινοβουλίου της. Πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε το ζήτημα από κοινού για να δούμε πώς να προσαρμόσουμε αυτόν τον μηχανισμό».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις αποκλίσεις των αναλύσεων με το ΔΝΤ και αν πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθεί το Ταμείο στο τραπέζι, ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως εύχεται την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Το Ταμείο υπήρξε σημαντικός εταίρος από την αρχή του προγράμματος και παρόλο που δεν είμαστε σύμφωνοι σε όλα, η τεχνογνωσία και οι οικονομικοί πόροι του ήταν ουσιαστικοί. Κατά συνέπεια, ελπίζω ιδιαίτερα ότι μια απόφαση για τη συμμετοχή του είναι δυνατόν να ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Έχω συνείδηση ότι αυτό συνεπάγεται μια κατανόηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Αλλά το ΔΝΤ μου φαίνεται σήμερα είναι στο ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας με τους άλλους θεσμούς. Είμαι σε στενή επαφή με την Κριστίν Λαγκάρντ».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ