OMFIF: Aύξηση ρεκόρ στο ενεργητικό επενδυτών του δημοσίου το 2017

Κεντρικές τράπεζες, ασφαλιστικά και επενδυτικά ταμεία επωφελήθηκαν από την άνοδο στις αγορές
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 16:15
UPD:16:20
EPA/FRANK RUMPENHORST

Ώθηση στο ενεργητικό κεντρικών τραπεζών, κρατικών επενδυτικών ταμείων και συνταξιοδοτικών ταμείων έδωσε το 2017 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η σταθερή άνοδος των αγορών μετοχών. 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Global Public Investor (Παγκόσμιος Δημόσιος Επενδυτής) του think tank OMFIF το ενεργητικό τους αυξήθηκε κατά 2,5 τρισ. δολάρια ή 7,3% στα 36,2 τρισ. δολάρια το 2017. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που άρχισε το OMFIF να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία.

Η έρευνα του think tank καλύπτει το υπό διαχείριση ενεργητικό 750 οργανισμών στις πέντε ηπείρους, και αφορά όλες τις κατηγορίες ενεργητικού. Το ενεργητικό των δημόσιων επενδυτών αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές και κατηγορίες, με μία μόνο εξαίρεση: το ενεργητικό των κεντρικών τραπεζών της Μέσης Ανατολής μειώθηκε κατά 32 δισ. δολάρια πέρυσι. 

Τη μεγαλύτερη αύξηση (12% ή 7,6 τρισ. δολάρια) παρουσιάζει το ενεργητικό των επενδυτών της Ευρώπης, με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή. Ακολουθεί η Ασία με αύξηση 950 δισ. δολαρίων στα 13,7 τρισ. δολάρια.

Οι κεντρικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών του χρυσού, καθώς φρόντισαν να αυξήσουν την έκθεσή τους στο πολύτιμο μέταλλο. Πρόσθεσαν περισσότερους από 371 εκατ. τόνους χρυσού στα αποθέματά τους το 2017, ανεβάζοντας το σύνολό τους στους 31.800 τόνους. 
 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα