Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υψηλές απώλειες για το Nasdaq
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2006 00:01
UPD:00:54

ΚΕΡΔΗ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι μετοχές στην Ευρώπη, λόγω των προσδοκιών ότι σύντομα η Φέντεραλ Ριζέρβ θα τερματίσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων και του θετικού κλίματος από τις ανακοινώσεις υψηλότερων των προσδοκιών εταιρικών κερδοφοριών. Τεχνολογικές πιέσεις οδήγησαν το Nasdaq σε απώλειες πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Ο δείκτης Nasdaq έχανε ενδοσυνεδριακά πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα, λόγω αναφορών αποθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων από εταιρείες - κολοσσούς του τομέα τεχνολογίας με πρωταγωνιστή την Intel, της οποίας η μετοχή έχασε 4,9%, όταν ανακοίνωσε χαμηλότερη κερδοφορία και έδωσε μια απογοητευτική πρόβλεψη για τις πωλήσεις της.

Εν τω μεταξύ, η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ απογοήτευσε τους επενδυτές, διότι προσέφερε αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, αν και πήραν μια πρώτη ένδειξη από την ομιλία του Μπερνάνκι που προσέφερε μια αισιόδοξη προοπτική για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 1.301,6 μονάδες, κάτω από το υψηλό της ημέρας των 1.309 μονάδες.

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.545,82 μονάδες με άνοδο 0,12%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.865,04 μονάδες με κέρδη 0,38%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε στις 5.770,90 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,12%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ τα 13 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Την προηγούμενη, τα χρηματιστήρια είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο του τελευταίου μήνα, μετά τις ανακουφιστικές δηλώσεις Μπερνάνκι, ότι η οικονομία στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, καθησυχάζοντας για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx 600 θα ενισχυθούν κατά μέσο όρο κατά 12% το 2006, έναντι 11% που προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα