Σε... μετωπική φαρμακοβιομηχανία και θεσμοί

«Το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης μας οδηγεί στην καταστροφή»
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 19:20
UPD:19:20
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Η ΠΕΦ κατηγορεί για παράλογη εμμονή τους θεσμούς, σημειώνοντας ακόμη ότι κάθε 6 μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα «αποδεκατίζονται επιλεκτικά. 

Από την έντυπη έκδοση

Για εμμονή σε ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης, που οδηγεί ευθέως στην καταστροφή τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, κατηγορούν τους θεσμούς οι εκπρόσωποι του κλάδου, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών του φαρμάκου θεωρούν «κόκκινες γραμμές» τη διατήρηση του rebate εισόδου στη θετική λίστα νέων φαρμάκων στο 25%, καθώς και τους περιορισμούς στη διαδικασία των εγκρίσεών τους.

Όπως διαφαίνεται και από τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αλλά και του PhRMA Innovation Forum, που χθες παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου υπό τη νέα θεσμική δομή, ο διάλογος με το υπουργείο είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και πέρα από τις οικονομικές διαστάσεις ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να αυξηθούν σημαντικά οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων. 

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανήρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ, η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5%, ενώ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντας είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα. Τονίζει δε ότι φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ μειώνονται κατά μόλις 2%-3%, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, δέχονται μειώσεις που φθάνουν έως και το 80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους. Συνολικά δε τα φτηνά φάρμακα έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το 69% από το 2009.

Η ΠΕΦ κατηγορεί για παράλογη εμμονή τους θεσμούς, σημειώνοντας ακόμη ότι κάθε 6 μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα «αποδεκατίζονται επιλεκτικά. Το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα όφελος για την πολιτεία, αφού ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την υπέρβαση του στόχου να εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον 40% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017». 
Αυτό έχει ως συνέπεια νέα αύξηση του clawback, αλλά, κυρίως, πλήττει τα ήδη οικονομικά φάρμακα ελληνικής παραγωγής, τα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον συνδυασμό εξαιρετικά χαμηλών τιμών και εξωφρενικών υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback) που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 35% του στόχου της δαπάνης.

Το PIF 

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη της PIF, ο πρόεδρος του φορέα Μάκης Παπαταξιάρχης ανέφερε: «Εγγυόμαστε καλύτερες και ποιοτικότερες και οικονομικά πιο προσιτές συνθήκες για τους ασθενείς και δεσμευόμαστε σε ένα εθνικό συμβόλαιο αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας με την πολιτεία. Ο ελληνικός πληθυσμός αξίζει και δικαιούται αναβαθμισμένη φαρμακευτική περίθαλψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής κάλυψης».

Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. Χρήστο Δάκα, «η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για τέσσερα έτη, από το 2012 έως και το 2015, ήταν σταθερή και κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 750 εκατ. ευρώ. Όμως, χωρίς καμία λογική εξήγηση, η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ ορίστηκε από το υπουργείο στα 590 εκατ. για το 2016, στα 580 εκατ. για το 2017 και στα 530 εκατ. για το 2018. Η δαπάνη αυτή είναι εμφανώς ανεπαρκής και οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα clawback που μαζί με τα rebates άγγιξαν ως επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία τα 260 εκατ. ευρώ για το 2016 και υπολογίζουμε ότι θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ για το 2017, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν». 

Η γραμματέας του PIF, Ελένη Χουλιάρα, επεσήμανε ότι το ποσό rebate και clawback αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2018 μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, απειλώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα, ενώ ο κ. Σπύρος Φιλιώτης σημείωσε ότι η κλινική έρευνα σε καινοτόμα φάρμακα μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ελλάδα και ότι η μεγαλύτερη επένδυση που προσφέρουν οι εταιρείες είναι τα ίδια τα καινοτόμα φάρμακα. 

Ο Άκης Αποστολίδης τόνισε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος εφαρμόζει με δική του πρωτοβουλία εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, στηρίζοντας παράλληλα κάθε πρωτοβουλία της πολιτείας για ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας.     

 Νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Σάρκα και οστά λαμβάνει η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, η οποία στην αντικαθιστά την προϋπάρχουσα υποεπιτροπή του Οργανισμού, όπως προβλέπεται και στο άρθρο 254 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο με τα προοαπαιτούμενα για τη γ’ αξιολόγηση. Η επιτροπή θα διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες τις τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων τα οποία θα έχουν ήδη πάρει έγκριση από την Επιτροπή Αξιολόγησης ΗΤΑ, η οποία αναμένεται να συσταθεί το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με κύκλους των φαρμακευτικών εταιρειών, με τη σύσταση της Επιτροπής θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης οι οποίες είχαν παγώσει για αρκετούς μήνες και αφορούσαν φάρμακα για το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Επίσης θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση των θεραπειών για την Ηπατίτιδα C, καθώς τέλος Αυγούστου ολοκληρώνεται το 14μηνο της συμφωνίας ανάμεσα στις σχετικές εταιρείες και την πολιτεία για τις τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων της κατηγορίας.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα